Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii din Italia cer mai multe drepturi: Comunitatea din peninsulă nu este recunoscută legislativ

Marcel Ciolacu s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia. Cei 1.200.000 de români care locuiesc în pensinsulă cer mai multe drepturi.

Premierul a discutat cu oficialii italieni despre statutul comunității de români. Dacă ar fi recunoscută drept minoritate națională, ar putea beneficia de fonduri din partea Guvernului italian.

Românii reprezintă cea mai mare comunitate de emigranți din peninsulă

Italia găzduieşte pe teritoriul său cetăţeni de 194 de naţionalităţi. Românii reprezintă cea mai mare comunitate de emigranți din peninsulă. Oficial, 1,2 milioane de români consideră Italia cea de-a doua casă. Statisticile arată că unul din trei români care migrează, alege Italia.

Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate națională. Acest statut ar însemna că asociațiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile Guvernului italian.

Maria Coman, româncă stabilită de 26 de ani în Italia: Problemele principale, mai ales după pandemie, sunt persoane care lucerază puțin, cu probleme familiale, mai ales cu plata, mâncarea, curentul, gazul. Este nevoie de bani. Eu mă descurc, dar majoritatea nu se descurcă.

Ce finanțare primesc românii din Italia de la Guvernul României

În prezent, singura finanțare pe care o primesc românii din Italia este din partea guvernului de la București, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În 2021, suma a fost aproape derizorie: doar 170.000 de euro, în condițiile în care acești cetățeni plătesc taxe în Italia. Beneficiile lor sunt, însă, puține.

Gheorghe Florin Cârciu, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni: Contribuția este enormă, rămâne extrem de mare, iar statul italian ar trebui să se aplece mai serios la treaba asta. Să avem un deputat care să reprezinte interesele românilor, având în vedere numărul lor.

Începând din 1999, statul italian pune la dispoziție între 5 si 10 milioane de euro pentru proiecte dedicate minorităților lingvistice recunoscute. În cadrul bugetului din anul 2022, de exemplu, Italia a alocat peste 6 milioane de euro, fonduri care nu au ajuns și la românii din peninsulă.

Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews: Având în vedere că se apropie alegerile europarlamentare, asociațiile de români din Italia spun ca și-ar dori ca mai mulți dintre reprezentanții lor de pe listele italiene să ajungă în Parlamentul European.

Asociațiile de români din Italia cred că electoratul le este furat de partidele din țară

Asociațiile de români din Italia cred că electoratul le este furat de partidele din țară, având în vedere că cei 500.000 de români cu dublă cetățenie pot vota doar pe una dintre liste, iar mulți aleg să voteze pentru europarlamentarii români.

Cătălin Mustățea, consilier local în Villafranca di Verona: Sunt foarte mulți români cu dublă cetățenie care pot să voteze pentru alegerile locale și chiar naționale. Să nu uităm și pentru cele europarlamentare.

Un alt proiect important pe care românii din Italia și-ar dori să îl vadă finanțat de autoritățile din peninsulă este legat de predarea limbii române în școlile italiene. Anul trecut, a investit doar statul român. Au fost finanțate cu un milion de euro 29 de proiecte, școli pentru zilele de sâmbătă și duminică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE