Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană: Noi reguli pentru a sprijini IMM-urile și a simplifica normele privind impozitul pe profit

Comisia Europeană a prezentat marți un nou pachet de măsuri de redresare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Europa, precum și o revizuire a normelor UE privind impozitarea societăților comerciale.

Pachetul privind IMM-urile, o promisiune făcută în discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului privind starea Uniunii din 2022, vizează reducerea birocrației și stimularea competitivității întreprinderilor europene.

Noile norme privind impozitarea societăților, o altă promisiune făcută de președinte în 2022, vor simplifica declarațiile fiscale pentru marile multinaționale care își desfășoară activitatea în UE.

IMM-urile reprezintă 99 % din întreprinderile europene, angajează aproximativ 100 de milioane de persoane și generează mai mult de jumătate din PIB-ul european. Dar presiunile inutile, inclusiv plățile întârziate, impozitele complexe și birocrația împovărătoare, le împiedică potențialul.

De asemenea, acestea au fost afectate de inflația ridicată și de incertitudinea economică rezultată în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Mai mult spațiu de manevră pentru întreprinderile mici

Măsurile vizează reducerea întârzierilor la plată prin reducerea limitei maxime de plată la 30 de zile și eliminarea lacunelor juridice.

Se estimează că întreprinderile din Europa pierd 74 de zile pe an în urmărirea plăților întârziate, ceea ce le costă 275 de miliarde de euro. Acest lucru are un efect de antrenare asupra economiei în general, ceea ce înseamnă că unul din patru falimente este cauzat de întârzieri de plată.

În conformitate cu normele UE, întreprinderile au la dispoziție până la 60 de zile pentru a achita datoriile, dar acest termen poate fi depășit dacă părțile convin în acest sens. Întreprinderile au dreptul la dobânzi pentru plățile întârziate.

Este trist faptul că doar 30% dintre întreprinderile mici care suferă din cauza întârzierilor de plată profită de compensațiile care li se cuvin, de teama repercusiunilor", a declarat Andrew Cave, secretar general al Alianței Europene a Micilor Întreprinderi (ESBA).

"Înăsprirea limitei de 30 de zile, eliminarea lacunelor juridice, automatizarea plăților și introducerea unui regim de aplicare mai strict vor contribui în mare măsură la readucerea sistemului de partea micilor întreprinderi", a adăugat el.

Noile propuneri ar permite, de asemenea, ca IMM-urile care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier să interacționeze cu o singură administrație fiscală, deși au sedii în mai multe țări ale UE. Acest lucru ar simplifica procedurile de raportare și ar reduce riscul dublei impozitări și al supraimpozitării.

"Economiile și simplificarea rezultate vor încuraja mai multe IMM-uri să se extindă dincolo de frontierele naționale, creând astfel mai multe locuri de muncă pentru europeni", a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Noi norme UE privind impozitul pe profit

De asemenea, Comisia Europeană a dezvăluit marți un nou regulament fiscal, mai simplu, pentru marile întreprinderi transfrontaliere din UE.Așa-numitele norme "BEFIT" se vor aplica grupurilor de societăți cu venituri anuale mai mari de 750 de milioane de euro.

Însă măsurile nu merg atât de departe încât să impună companiilor să fie impozitate acolo unde se află clienții lor, o idee lansată anterior de executivul blocului comunitar. Astfel de reguli ar submina profiturile fiscale ale țărilor UE cu regimuri fiscale atractive, precum Irlanda sau Luxemburg, care beneficiază din punct de vedere economic de prezența marilor multinaționale.

Însă ONG-urile au denunțat propunerile pentru lipsa lor de ambiție.

"Această reformă, așteptată de mult timp, nu reușește să determine marile multinaționale din Europa să plătească în sfârșit partea lor echitabilă de impozit. Ea le oferă un permis de liberă trecere pentru a continua să înregistreze impozite acolo unde au doar birouri goale și să își sifoneze profiturile în paradisurile fiscale din UE", a declarat Chiara Putaturo, expertă în domeniul fiscal al Oxfam în UE, ca răspuns la acest anunț.

"Singura consolare este că toate companiile din UE vor trebui să își raporteze profiturile în același mod și obligă marile companii să se conformeze", a adăugat ea.

Ursula von der Leyen se angajase anterior în favoarea "unui set unic de norme fiscale pentru a face afaceri în Europa", promisiune pe care a respectat-o în ajunul discursului privind starea Uniunii din 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE