Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocieri finale la Bruxelles. Ce vrea să obțină Marcel Ciolacu de la Ursula von der Leyen

Marcel Ciolacu este la Bruxelles, pentru negocieri finale cu șefa Comisiei Europene. Premierul va încerca să o convingă pe Ursula von der Leyen să accepte pachetul de măsuri fiscale propus de Guvernul de la București, fără să mai introducă alte reforme.

De exemplu, Comisia Europeană a propus creșterea TVA la 21%, pentru ca România să reducă deficitul bugetar. Guvernul nu acceptă, însă, această variantă.

Marcel Ciolacu, premier: ”Există deja semnale în acest sens, după prezența celor trei miniștri la Bruxelles, că și Comisia va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova.”

Comisia Europeană a sugerat creșterea TVA

Comisia Europeană a sugerat miniștrilor prezenți la Bruxelles creșterea TVA la 21% și majorarea impozitului pe dividende până la 10%. Cei 3 miniștri au spus că astfel de măsuri sunt greu de introdus pe final de an, astfel că premierul va merge înainte cu propunerile agreate în Coaliție. Printre ele se numără reducerea numărului de secretari de stat, dar și comasarea sau chiar desființarea unor institute de cercetare, cum ar fi Institutul Levantului.

Guvernul de la București propune în continuare introducerea unei taxe de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele care își externalizează profiturile și nu plătesc impozit pe profit în țara noastră. De asemenea, Executivul își dorește în continuare să elimine o parte din facilitățile pentru sectorul IT. Impozit 10% pentru cei care câștigă peste 10.000 lei brut pe lună.

Europarlamentar: Recomandările Comisiei Europene, foarte dure

Comisia Europeană a solicitat și o impozitare mai dură a IMM-urilor, spune Guvernul.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: ”Recomandările venite dinspre Comisia Europeană sunt foarte dure legat de fiscalizarea IMM-urilor. Noi căutăm o soluție de compromis, care oferă flexibilitate acestor IMM-uri care ne ajută mult la nivel național.”

Dacă va ajunge la un acord cu Comisia Europeană, Guvernul de la București va trebui să introducă toate măsurile fiscale într-un proiect de lege. Reforma va fi asumată în fața Parlamentului, pentru ca primele modificări să intre în vigoare de la 1 octombrie. Opoziția a anunțat că va depune o moțiune de cenzură pentru a încerca să demită Guvernul Ciolacu și astfel să blocheze pachetul de măsuri.

Marcel Ciolacu a vizitat pacienții răniți, transferați în Belgia

La Bruxelles, premierul a vizitat și Spitalul Militar Regina Astrid, unde sunt internați doi români răniți în exploziile de la Crevedia.

”M-am bucurat să văd că starea de sănătate a unuia dintre pompierii noștri, un tânăr de 22 de ani, evoluează bine. A fost detubat și urmează să iasă de la secția ATI. Am vorbit cu el și l-am încurajat să treacă cu bine peste această tragedie.

Așteptăm vești bune și despre starea de sănătate a celui de-al doilea pompier român îngrijit la Spitalul Militar din Bruxelles. Am vorbit cu soția lui și am asigurat-o de tot sprijinul nostru. Le doresc sănătate multă pompierilor noștri răniți și îi așteptăm cu bine acasă!

Sunt profund recunoscător medicilor și întregii echipe medicale a Spitalului Militar Regina Astrid din Bruxelles! I-am felicitat pentru răspunsul rapid oferit României, pentru înaltul profesionalism, umanitatea și pasiunea pentru îngrijirea pacienților. România apreciază enorm acest sprijin și este recunoscătoare pentru modul exemplar în care sunt tratați pacienții români.”, a scris acesta, într-o postare publicată pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE