Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană: Femeile din UE câştigă în medie cu 13% mai puţin decât bărbaţii la aceeaşi muncă

Diferențele salariale între sexe continuă să fie o problemă majoră în Uniunea Europeană, deși principiul salarizării egale pentru aceeași muncă sau muncă de valoare egală este ferm ancorat în legislația blocului comunitar, potrivit unui anunț recent făcut de Comisia Europeană, transmis de Reuters.

Conform comunicatului emis de Executivul comunitar, femeile din UE câștigă în medie cu aproximativ 13% mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă, iar progresele în eliminarea acestei discrepanțe au stagnat sau chiar încetinit de-a lungul anilor, contrar principiilor fondatoare ale Uniunii Europene.

"Salarizare egală pentru aceeaşi muncă sau muncă de valoare egală este unul din principiile fondatoare ale UE, formulat în Tratatul de la Roma din 1957. Încă stagnează progresele în eliminarea diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi în acest an şi au încetinit de-a lungul anilor", se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Pentru a aborda această problemă persistentă, Comisia Europeană a introdus o soluție prin emisiunea Directivei privind transparența salarială, care a devenit efectivă din luna iunie.

Această directivă constituie un cadru esențial pentru aplicarea principiului "muncă de valoare egală" și stabilește criterii clare pentru comparație, incluzând competențele, efortul depus, responsabilitatea și condițiile de lucru.

În ciuda acestor demersuri legislative, diferențele salariale dintre sexe persistă, iar Comisia Europeană își menține angajamentul ferm pentru a continua să abordeze și să combată această inechitate în lumea muncii.

În ciuda eforturilor susținute de legislația UE, necesitatea de a promova și de a implementa măsuri concrete pentru a asigura o egalitate reală de remunerare rămâne o provocare și o prioritate în cadrul comunității europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE