Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Viscol și ninsori în România, până luni dimineață. Accesul pe Transalpina, spre stațiunea Rânca, restricționat din cauza viscolului

Autoritățile au impus restricții pe Transalpina din cauza viscolului puternic care îngreunează traficul și reduce mult vizibilitatea. Șoferii care se îndreaptă spre Rânca trebuie să aibă mașinile echipate cu lanțuri. Și în restul țării sunt în vigoare mai multe coduri galbene și portocalii de viscol. În zonele montane înalte, vântul va bate și cu 120 de kilometri pe oră.

Viscolul puternic a scos deja mașinile de intervenție pe traseu, pe șoseaua Transalpina, care duce către Rânca, stațiunea aflată la cea mai mare altitudine din țară, la 1600 de metri. Iar șoferii care nu sunt echipați de iarnă sunt întorși din drum.

Cristian Tudor, purtător de cuvânt DRDP Craiova: ”începând cu ora 11:30 pe DN67C din zona kilometrului 22 se impune filtru de circulatie împreuna cu poliția rutieră pentru  montarea lanțurilor antiderapante, pentru mașinile 4x2 și se interzice accesul către stațiune a mașinilor care nu sunt echipate cu lanțuri antiderapante sau care nu au cauciucuri corespunzătoare pentru acest sezon. Restricția va rămâne în vigoare atâta timp cât zona e afectată de vântul puternic care viscolește zăpada din decor și zăpadă proaspătă viscolește în decor scăzând vizibilitatea foarte mult.” 

Și pentru restul țării, meteorologii au emis mai multe coduri galbene și portocalii. Se anunță vânt puternic, de peste 120 de kilometri la oră, vizibilitate scăzută și ninsori viscolite, mai ales în zonele de peste 1.500 de metri, la munte. Meteorologii au emis și un cod galben de viscol și ninsori pentru Maramureș și Transilvania. Va ninge și în Moldova, Crișana și Banat.

Viscol și ninsori în România, până luni dimineață

Meteotologii au emis un cod portocaliu de ninsori viscolite pentru mai multe zone din România, în special zonele montane.

Astfel, începând de sâmbătă, de la ora 10, până în dimineața zilei de 24 decembrie, ora 3:00, este în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali (în general la peste 1500 m).

În zona înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali (în general la peste 1500 m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110-120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită.

În același interval, este valabil și un cod galben de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, viscol și ninsori moderate cantitativ la munte, ninsori viscolite în Maramureș și Transilvania.

Vor fi intervale în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45-60 km/h. Pe parcursul zilei în Oltenia, Muntenia și Transilvania local vor fi rafale de 70-80 km/h, iar la munte vor fi viteze de 90-100 km/h.

În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (20-30 l/mp), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. În Maramureș și Transilvania temporar va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă.

Unde va ninge în ajunul Crăciunului

Alte coduri meteo vor intra în vigoare începând cu 24 decembrie, ora 3 și până pe 25 decembrie, ora 10.

Astfel, în intervalul 24 decembrie, ora 3 și 24 decembrie, ora 20, meteorologii au emis cod portocaliu de viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali. Va fi viscol puternic, vântul va avea viteze ce vor depăși 110-120 km/h, vizibilitatea foarte redusă și zăpada troienită.

În intervalul 24 decembrie, ora 20 - 25 decembrie, ora 10, va fi în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Orientali. Vântul va avea viteze ce vor depăși 110-120 km/h, vizibilitatea foarte redusă și zăpada troienită.

În intervalul 24 decembrie, ora 03 – 25 decembrie, ora 10, meteorologii au emis și un cod galben în sudul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei. Se vor semnala cu intensificări ale vântului cu viteze în general de 55-65 km/h, iar la munte, rafalele vor depăși 80-90 km/h. În zonele montane și local în Transilvania pe parcursul zilei de duminică (24 decembrie) va ninge viscolit, iar noaptea se vor semnala precipitații mixte.

Cum va fi vremea în București

Până pe 24 decembrie, ora 10, în București, vremea va fi vântoasă, cu rafale în general de 55-65 km/h. Cerul va avea înnorări temporare și trecător mai ales noaptea se vor semnala precipitații slabe predominant sub formă de ploaie. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de 0-1 grad.

Apoi, până în dimineața zilei de Crăciun, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat, cu viteze de 35-45 km/h. Valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice perioadei, astfel temperatura maximă va fi de 10-11 grade, iar cea minimă de 4-6 grade.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE