Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANM: Cod galben de viscol, în 27 de județe. Plus vânt, ploi și polei, în toată țara

ANM a emis un cod galben de viscol în 27 de județe, în special în regiunile montane. Iar în restul țării va ploua și se va forma polei, potrivit prognozei.

Cod galben de viscol - la munte, vânt, ploi și polei - în zonele joase

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de viscol în 27 de județe, în principal pentru zonele de munte. La altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va sufla și cu 100 de km la oră. Nici în restul țării vremea nu va fi bună. Din această după-amiază și până vineri va ploua în majoritatea regiunilor și se va forma polei.

Iris Răducanu, meteorolog ANM, la Euronews România: „Atenționarea de cod galben vizează zona de munte, la altitudinile mari, de peste 1.700 de metri, acolo unde vântul va avea intensificări cu rafale de 80...100 de km/h, va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă. Această atenționare va intra în vigoare miercuri seară la ora 18:00 și va fi valabilă până vineri la ora 10:00”.

Iris Răducanu, meteorolog ANM: „De asemenea, de la ora 16:00 în această după amiază și până vineri la ora 10:00 va fi în vigoare o informare meteorologică pentru intensificări ale vântului, precipitații mixte și polei, în zonele joase, și predominant ninsori la munte. Din această după-amiază (24 ianuarie), aria precipitațiilor va fi în extindere treptată și temporar vor fi precipitații mixte (ploi, lapoviță și ninsori) în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea și estul Munteniei și mai ales în noaptea de miercuri spre joi (24/25 ianuarie) pe alocuri, depuneri de polei. În zona montană vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă. Temporar, vântul va avea intensificări la munte, unde rafalele vor depăși 60...80 km/h, iar pe parcursul zilei de joi (25 ianuarie), local și în Oltenia, Transilvania și Moldova, cu viteze în general de 45...55 km/h. De notat că intensificări ale vântului vor mai fi până la sfârșitul săptămânii, în cea mai mare parte a țării”.

Cum va fi vremea în săptămâna 29 ianuarie - 2 februarie 2024

Iris Răducanu, meteorolog ANM: „Săptămâna viitoare începe cu o vreme în ameliorare, sub aspectul atât al precipitațiilor, cât și al vântului. Ne așteptăm ca pe parcursul zilei de luni să mai fie niște intensificări temporare în zona montană înaltă, dar precipitațiile se vor restrânge cu totul izolat, vor mai fi posibile fulguieli”.

„Temperaturile sunt deja în creștere, de altfel, pe parcursul zilei de joi ne așteptăm la temperaturi de până la 9-10, poate chiar 11 grade Celsius prin sudul teritoriului. Tendința aceasta de temperaturi mai ridicate decât în mod normal se va menține și pe parcursul zilelor următoare, iar temperaturile minime vor fi în jurul normelor, minus 8, minus 9, prin depresiunile din estul Transilvaniei și până la minus 1 grad, pe litoral”, a precizat aceasta, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE