Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clujul, în topul orașelor atractive pentru studenți: Sunt peste 1500 de studenți internaționali la studii complete

Un top internațional evidențiază importanța orașelor în care tinerii aleg să-și trăiască viața de student, calitatea vieții și infrastructura fiind două elemente importante.

Pe primele locuri ale celor mai bune orașe acadmice se afla Londra, Tokyo, Seul, Melbourne, München. În a doua parte a clasamentului sunt menționate și centrele universitare ale României.

Cluj-Napoca se afla din nou în topul orașelor atractive pentru studenți, ocupând locul 137, urmat de Timișoara și București.

În clasamentul unei companii internaționale, au fost evaluate 160 de orașe după criterii precum calitatea universităților, cât de ascultată este vocea studenților, multiculturalitatea si atracțiile orașului, dar și rata de angajare.

Conform celor mai recente date UNESCO 28.900 studenți români aleg să învețe peste granițe, cei mai mulți alegând Marea Britanie. Vlad Adamescu are 23 de ani și cu toate că s-a născut în București a ales să studieze științe politice în Londra la King's College.

”Cel mai importanta e infrastructura pentru studenți. În primul rând, să ai biblioteci care să fie mari, să fie accesibile, să ai volume, să găsești tot ce cauți acolo, să ai acces la o rețea de cercetători cu care să poți să vorbești, să ai profi, care și cercetează.”, a declarat Vlad Adamescu, co-fondator Politica la Minut.

Numărul studenților internaționali, cu 26% mai mare decât acum șase ani

Numărul studenților internaționali care vin să studieze în țara noastră a crescut în ultimii 6 ani, cu peste 26%, conform unui raport al Ministerului Educației privind starea învățământului superior din România.

”Cei mai motiveaza pe studenții internaționali sa vina, este infrastructura, respectiv laboratoarele, sălile de curs bine dotate, dar și faptul ca aici poți găsi o cazare la prețuri rezonabile, le punem la dispoziție cazare în campusul Hașdeu și în alte locații ale instituției noastre.”, a declarat Claudia Gâdea, redactor la Centrul de Cooperări Internaționale.

”Adesea, studenții sunt prezentați ca fiind beneficiarii unui act educațional, iar universitățile sunt oarecum furnizori de educație. Acest lucru nu funcționează la o UBB. Noi ne vedem ca o comunitate academică. Am spus și în alte contexte, farmecul acestui oraș este că o UBB și universitățile din Cluj transformă orașul într un fel de Boston al României. Adică, dacă te uiți la numărul de studenți și de raportăm la populația orașului, Clujul este cel mai colorat academic.”, susține rectorul Universității Babeș Bolyai.

Doar la Cluj-Napoca se află 1500 de studenți internaționali la studii complete. Un exemplu este Nacer Aouida, venit din Algeria la Facultatea de Litere la studii masterale.

”După aceea, mi-am dat seama că sunt foarte mulți studenți algerieni aici chiar șistudenții din regiunea mea din Algeria și chiar mă bucură, ca să nu mă simt singur, sunt aici. Ca algerieni, sunt mulți studenți și suntem ca o familie. De aceea este un atu pentru mine, să continui și fără să renunț la studii. Deocamdată, plănuiesc să rămân aici.”, a declarat Nacer.

De partea cealalta sunt și studenți care spun că un oraș studențesc poate avea și costuri ridicate. Robert are 24 de ani, este din Cluj-Napoca, dar a ales să-și continue studiile de master în Viena.

„Sa te muți la Cluj înseamnă sa ai foarte mulți bani, pe care nu îi ai ca și student. Culmea ca sa stai ca student la Viena este mai lejer ca la Cluj-Napoca.”, a spus Robert.

După ce părasește viața de student, un tânăr care închiriază un apartament are nevoie de minim un salariu cuprins între 2600 și 3500 de lei. Prețul unei locuințe în Cluj-Napoca se situează între 300 și 420 de euro, fiind cu 2% mai mare ca în Capitală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE