Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Aninoasa: Au sosit primele containere pentru cei 500 de oameni care trebuie să-și părăsească locuințele, vechi de un secol, care riscă să cadă

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis evacuarea a 11 blocuri din orașul Aninoasa. În urma cutremurelor din Gorj de săptămâna trecută, nivelul de degradare al clădirilor vechi de peste 100 de ani s-a accentuat. Peste 500 de persoane locuiesc acolo.

24/02/2023 , 09:28

La Aninoasa au sosit primele containere

La Aninoasa au sosit primele containere pentru cei peste 500 de oameni care locuiau în clădiri degradate. Prefectul județului a spus că va pune la dispoziție 170 de containere în care oamenii să stea, până se va găsi o altă soluție.

Acestea vor fi amplasate pe stadionul din Aninoasa sau lângă vechea mină, acum dezafectată, sau pe lângă școală.

Containerele sunt, momentan, amplasate în fața unei clădiri care este gata să se prăbușească în orice moment. Acestea au fost trimise de la Administrația Națională a Rezervelor de stat și probleme speciale. Sunt containere care se folosesc în situații de urgență de statul român.

În interiorul lor sunt 4 paturi.

23/02/2023 , 20:52

Locatarii nu vor să plece: ”Cum să părăsim colibuța noastră?”

După ce au stat o viață în casele vechi de peste un secol, oamenii, cei mai mulți foști mineri, nu se lasă înduplecați de autorități să-și părăsească locuințele.

Unii dintre ei au semnat declarație că nu doresc să plece.

”De peste 20 de ani de când stau aici. N-are rost să mai plec. Unde să mă duc? Sunt bătrân. La 65 de ani unde te mai duci? Îmi e frică, dar ce să fac acum, unde să mă duc? M-am învățat la cuibul meu. Asta e”, spune un locatar.

”Vai, dar cum să părăsim colibuța noastră? (n. red. Stau) de 50 de ani. Unde vom fi salvați de cutremur? Oriunde vom fugi, și-n buncăre, și-acolo suntem afectați”, spune o femeie.

Posibilitatea de a fi obligați să evacueze casele de colonie avariate nici nu este luată în calcul.

”N-are cum (n. red. să mă oblige)! Mă leg în lanțuri! Stau aici în casă legat în lanțuri”, spune un bărbat.

Cele 11 clădiri încadrate în clasa I de risc seismic nu au fost niciodată consolidate.

În urmă cu patru ani, acoperișurile a trei blocuri aflate în vechea colonie din Aninoasa s-au prăbușit din cauza zăpezii. Peste 30 de familii au fost evacuate, însă la scurt timp, oamenii s-au reîntors în locuințe. Autoritățile au reabilitat doar zece clădiri cu bani de la guvern. Pentru restul clădirilor degradate nu au mai reușit să obțină fonduri.

23/02/2023 , 13:36

Blocurile din Aninoasa sunt în proces de evacuare

Autoritățile din Hunedoara au sosit la fața locului: prefectul județului Hunedoara, primarul orașului, pompieri, forțe de ordine, pentru a nu se crea tensiuni. Oamenii nu vor să părăsească locuințele, chiar dacă își asumă un risc extrem de mare. Dacă locuitorii nu vor dori să părăsească blocurile se va trece la evacuare obligatorie forțată.

Prefectul județului a spus că va pune la dispoziție 170 de containere în care oamenii să stea, până se va găsi o altă soluție. Acestea vor fi amplasate pe stadionul din Aninoasa sau în vechea mină, acum dezafectată, sau pe lângă școală.

Prefectul județului Hunedoara: „Noi încercăm să intervenim, să dialogăm, să le explicăm oamenilor care e pericolul la care se supun, încercăm să găsim alternative imediate de a putea să aibă condiții de locuit și să eliberăm aceste spații pentru a le reface și reconsolida și pentru a-i putea muta înapoi unde trăiesc de o viață.”

Jurnalist: Acești oameni vor fi obligați să plece din aceste case, chiar dacă semnează o declarație pe propria răspundere că nu doresc acest lucru?

Prefectul județului Hunedoara: „Cu siguranță. Nu putem să lăsăm pe nimeni să fie expus unui pericol iminent. Oamenii trebuie să fie conștienți că nu poți să repari, dacă nu se eliberează. Nu poți să stai, dacă gradul de seism e un pericol și se poate întâmpla ceva. Este vorba 15-16% din populația din Aninoasa, 560 de oameni, dintre care 118 copii.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

"Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit, în această după amiază, în ședință extraordinară pentru a stabili măsurile ce se impun în urma unei Note Tehnice întocmită de un expert în construcții, document prin care se arată că este necesară evacuarea locatarilor din 11 clădiri aflate în orașul Aninoasa, din cauza stării avansate de degradare în care se află acestea, accentuată în urma cutremurelor care au avut loc în Gorj și s-au resimțit și în Valea Jiului", potrivit ISU Hunedoara.

Peste 500 de oameni evacuați

Blocurile evacuate sunt de colonie, fiecare de câte un etaj, și au fost construite în urmă cu peste 100 de ani.

"În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a orașului, locuiesc 562 persoane, dintre care 118 sunt copii. Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării."

Prin Hotărârea nr. 7 din 22 februarie a.c. membrii C.J.S.U. Hunedoara au stabilit ca, în regim de urgență, să fie luate următoarele măsuri:

- Identificarea, la nivelul orașului Aninoasa sau în localitățile apropiate a unor spații de adăpostire temporară de tip unități de învățământ, hoteluri, pensiuni, etc, pentru utilizarea în cazul producerii unei situații de urgență generate de prăbușirea construcțiilor.

- Realizarea demersurilor pentru efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru punerea în siguranță a blocurilor de locuințe.

- Identificarea la nivelul orașului Aninoasa a unor suprafețe de teren destinate amplasării, la nevoie, a unor containere modulare.

- Desfășurarea de activități de informare preventivă a populației ce domiciliază în aceste blocuri.

- Realizarea demersurilor de punere în aplicare a dispozițiilor de evacuare emise de Primăria orașului Aninoasa.

- Afișarea la loc vizibil a unor materiale de informare preventivă cu privire la riscurile la care se expune populația ce refuză evacuarea", potrivit ISU Hunedoara.

Locatarii au refuzat să părăsească locuințele

"Potrivit informațiilor primite de la autoritățile locale (primarie), locatarii nu vor sa fie evacuați și, sub semnătură, refuză acest lucru. În acest caz, instituțiile nu pot obliga cetățenii sa facă un lucru împotriva voinței lor”, se mai arată în comunicat.

Lucian Morogan, purtător de cuvânt ISU Hunedoara: "Practic, evacuarea este o măsură care trebuie luată, dar locatarii nu doresc să părăsească locuințele. Pe baza unui plan de măsuri stabilit de autoritățile locale există locuri în care pot fi adăpostite persoanele în cazul unor catastrofe naturale sau evenimente cu risc maxim pentru populație. Locurile sunt stabilite. (...) Autoritățile locale cu siguranță le-au spus oamenilor unde ar fi duși, altfel nu le-ar fi cerut să plece."

În Hunedoara nu mai sunt alte locații identificate cu risc de degradare în urma cutremurelor recente, a mai spus purtătorul de cuvânt ISU Hunedoara, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE