Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

960 de evenimente seismice înregistrate lângă Târgu Jiu, începând din 13 februarie. INCDFP a publicat secvența cutremurelor

Nu mai puțin de 960 de evenimente seismice au avut loc în Târgu Jiu începând din 13 februarie, este informația făcută publică de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), care a publicat și o serie de grafice ilustrând astfel în detaliu secvența de cutremure.

Update: ”În perioada 13 - 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 și 5,7. Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML - magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 și 20 km.

Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului. În ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML. Hărțile și graficele atașate reprezintă un suport bun pentru înțelegerea caracteristicilor acestei secvențe.

Echipamentele seismice instalate în zonă contribuie semnificativ la localizarea mai bună a cutremurelor, cu rol în înțelegerea modului de producere a secvenței și a factorilor declanșatori, identificarea și caracterizarea mai bună a sistemelor de falii din zonă, precum și la înregistrarea parametrilor de mișcare a terenului, ce sunt de interes ingineresc.

Înregistrările efectuate în timpul cutremurelor de 5,2 ML și 5,7 ML, la 5 stații din apropierea epicentrului, au fost analizate de către INCDFP într-un raport preliminar. Valoarea cea mai mare a accelerației maxime la nivelul solului a fost înregistrată la stația GZR (Gura Zlata, jud. Hunedoara), amplasată la 43 km distanță epicentrală. Aceasta a fost de 106,7 cm/s*s, fiind de aproximativ 2 ori mai mică decât valoarea înregistrată la stația INCERC din București în timpul cutremurului vrâncean din 4 martie 1977 (Mw 7.4, h = 90 km).”, se arată în raportul transmis de INCDFP.

Știrea inițială: ”Vă prezentăm câteva date preliminare cu privire la secvența de cutremure din jud. Gorj, începând cu data de 13 februarie 2023, de la producerea seismului cu magnitudinea de 5,2 ML. Vă reamintim că în data de 14 februarie 2023, la ora locală 15:16:52, s-a produs al doilea cutremur semnificativ cu magnitudinea ML=5,7.

Până la momentul publicării acestei informări, au fost localizate 810 evenimente seismice.

Stațiile seismice transmit, în continuare, date în timp real către Centrul Național de Date și se fac localizări ale replicilor din zonă, în special, ale cutremurelor mai mici de 2,0 ML.

În ultimele zile, se observă o scădere a numărului de cutremure și a magnitudinilor acestora”, a e mesajul publicat INCDFP pe pagina de Facebook.

La nivelul municipiului Târgu Jiu, până în prezent, nu au fost identificate vizual elemente ale structurilor de rezistenţă afectate la blocurile de locuit şi clădirile individuale în urma cutremurelor produse săptămâna trecută în judeţul Gorj, a anunţat, marţi, ISU.

ISU Gorj: Nu au fost identificate elemente ale structurilor de rezistenţă afectate la blocuri şi clădiri individuale

Potrivit unui comunicat al ISU Gorj, în urma cutremurelor produse pe teritoriul judeţului, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, s-a luat hotărârea formării de comisii mixte care să se deplaseze în teren şi să evalueze vizual clădirile unde au fost semnalate degradări, pentru a avea o imagine clară a efectelor negative produse şi pentru eliminarea pericolelor.

"Din fericire, până în acest moment, la nivelul municipiului Târgu Jiu, în ceea ce priveşte blocurile de locuit şi clădirile individuale cu destinaţia case de locuit nu au fost identificate vizual elemente ale structurilor de rezistenţă afectate.

Având în vedere numeroasele solicitări primite la nivelul dispeceratului ISU Gorj de la cetăţeni care solicită expertize tehnice la clădirile afectate de cutremurele care s-au produs pe teritoriul judeţului Gorj, facem următoarele precizări: ISU Gorj este structură specializată, destinată să execute în zona de competenţă legal încredinţată, misiuni de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, pe tipuri de risc specifice judeţului Gorj. ISU Gorj nu are competenţe legale de a efectua expertize tehnice! (...)

Totodată, cetăţenii care deţin poliţe de asigurare pentru imobile, pot iniţia procedura de despăgubire, conform legislaţiei în vigoare. Atât activitatea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Gorj, cât şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj sunt concentrate, în continuare, pe identificarea şi evaluarea vizuală a clădirilor care au suferit degradări în urma cutremurelor, centralizarea constatărilor şi iniţierea demersurilor pentru eliminarea pericolelor iminente, acolo unde este cazul", au transmis reprezentanţii ISU Gorj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE