Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Citirea gândurilor tale: Acest sistem de inteligență artificială poate transforma gândurile în text

Sistemul de inteligență artificială poate traduce gândurile oamenilor în text, scanându-le creierul în timp ce aceștia ascultă o poveste sau chiar își imaginează că spun o poveste.

În ultimele luni, inteligența artificială a șocat și inspirat milioane de oameni prin capacitatea sa de a scrie ca un om, de a crea imagini și videoclipuri uimitoare și chiar de a produce melodii care zguduie industria muzicală.

Acum, cercetătorii au dezvăluit o altă aplicație potențială care ar putea avea implicații uriașe - inteligența artificială care poate citi, în esență, mințile.

Aceștia au lucrat la un nou sistem de inteligență artificială care poate traduce activitatea cerebrală a cuiva într-un flux continuu de text. Denumit decodor semantic, sistemul măsoară activitatea cerebrală cu ajutorul unui scaner fMRI (imagistică prin rezonanță magnetică funcțională) și poate genera text doar din activitatea cerebrală.

Cercetătorii din spatele acestei lucrări, de la Universitatea Texas din Austin, spun că inteligența artificială ar putea ajuta într-o zi persoanele care sunt conștiente din punct de vedere mental, dar care nu pot vorbi fizic, cum ar fi persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale grave.

"Pentru o metodă neinvazivă, acesta este un adevărat salt înainte în comparație cu ceea ce s-a făcut până acum, care este, de obicei, un singur cuvânt sau propoziții scurte", a declarat Alex Huth, profesor asistent de neuroștiințe și informatică la UT Austin și unul dintre autorii lucrării.

"Facem în așa fel încât modelul să decodifice un limbaj continuu pentru perioade lungi de timp cu idei complicate".

Există și alte sisteme de decodificare a limbajului în curs de dezvoltare, dar acestea necesită ca subiecții să aibă implanturi chirurgicale, care sunt clasificate drept sisteme invazive.

Decodificatorul semantic este un sistem neinvaziv, deoarece nu este nevoie de implanturi. Spre deosebire de alte decodificatoare, subiecții nu sunt, de asemenea, restricționați să folosească cuvinte dintr-o listă prescrisă, potrivit Euronews Next.

Decodificatorul este antrenat intensiv cu ajutorul scanărilor fMRI efectuate în timp ce subiectul ascultă ore întregi de podcast-uri. După aceea, subiectul ascultă o nouă poveste sau își imaginează că spune o poveste, iar activitatea sa cerebrală generează textul corespunzător.

Descifrarea "esenței" gândirii

Cercetătorii au explicat că rezultatele nu reprezintă o transcriere cuvânt cu cuvânt a ceea ce aude sau spune subiectul în mintea sa, dar decodificatorul captează "esența" a ceea ce se gândește. În aproximativ jumătate din cazuri, mașina este capabilă să producă un text care se potrivește îndeaproape - și, uneori, cu precizie - cu înțelesul intenționat al cuvintelor originale.

Într-un experiment, de exemplu, un ascultător a auzit un vorbitor spunând: "Nu am încă permisul de conducere", iar mașina a tradus gândurile sale în: "Nici măcar nu a început încă să învețe să conducă".

În timpul testelor, cercetătorii le-au cerut subiecților să urmărească scurte videoclipuri mute în timp ce erau scanați, iar decodorul a reușit să folosească activitatea lor cerebrală pentru a descrie cu exactitate unele evenimente din videoclipuri.

Cercetătorii cred că procesul ar putea fi transferat la sisteme mai portabile de imagistică cerebrală, cum ar fi spectroscopia funcțională în infraroșu apropiat (fNIRS). În prezent, acest procedeu nu este practic pentru o utilizare pe scară mai largă din cauza dependenței sale de aparatele fMRI.

"fNIRS măsoară unde există mai mult sau mai puțin flux sanguin în creier în diferite momente de timp, ceea ce, se pare, este exact același tip de semnal pe care îl măsoară fMRI", a spus Huth.

"Așadar, tipul nostru exact de abordare ar trebui să se transpună la fNIRS", deși, a menționat el, rezoluția cu fNIRS ar fi mai mică.

Cercetătorii au abordat potențialele preocupări legate de utilizarea acestui tip de tehnologie, autorul principal Jerry Tang, student la doctorat în informatică, spunând: "Luăm foarte în serios preocupările legate de faptul că ar putea fi folosită în scopuri negative și am lucrat pentru a evita acest lucru".

Aceștia insistă asupra faptului că sistemul nu poate fi folosit împotriva voinței cuiva, deoarece trebuie să fie antrenat îndelung pe un participant voluntar. "O persoană trebuie să petreacă până la 15 ore întinsă într-un scaner RMN, să stea perfect nemișcată și să fie foarte atentă la poveștile pe care le ascultă înainte ca acest sistem să funcționeze cu adevărat bine pe ea", a explicat Huth.

Descoperirile au fost publicate în revista Nature.

Decodificarea imaginilor din minte

Traducerea activității cerebrale în cuvinte scrise nu este singura activitate de citire a gândurilor pe care cercetătorii o testează în domeniul inteligenței artificiale.

Un alt studiu recent, publicat în luna martie, a dezvăluit modul în care AI poate citi scanările cerebrale pentru a recrea imaginile pe care le-a văzut o persoană.

Cercetătorii de la Universitatea Osaka din Japonia au folosit Stable Diffusion - un generator de text-imagine similar cu Midjourney și DALL-E 2 de la OpenAI.

Acest sistem a fost capabil să reconstruiască experiențe vizuale din activitatea creierului uman, datorită, din nou, scanărilor cerebrale fMRI efectuate în timp ce un subiect privea un indiciu vizual.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE