Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu afirmă că alianța va avea candidat comun la prezidențiale. Ce spune despre mărirea de taxe și reforma fiscală

După ce alianța PSD-PNL a obținut un scor confortabil la alegerile locale și europarlamentare, în general, Marcel Ciolacu a discutat și despre alegerile prezidențiale, care se vor desfășura în septembrie. Premierul a spus din nou că "e normal" să existe un candidat comun, cu toate că PNL, prin vocea lui Daniel Fenehiu în special, susține că liberalii vor avea candidat propriu.

Ciolacu spune că alianța va avea candidat comun la prezidențiale

Marcel Ciolacu: "Cetățenii au întotdeauna dreptate. O să facem o analiză în interiorul partidului. Dacă facem o alianță politică, asta înseamnă că avem un candidat comun pentru funcția de președinte și listă comună la parlamentare. PSD, momentan, a câștigat alegerile.

E foarte puțin probabil ca PSD să renunțe la candidat (n.r.: candidatul comun pt președinție), ținând cont că chiar le-a câștigat."

Premierul a fost întrebat și despre potențialele creșteri de taxe pe final de an, pe care specialiștii economici le anticipează, di cauza deficitului bugetar care va exploda. Va exista însă o reformă fiscală.

Marcel Ciolacu: "Nu (n.r.: nu vom avea parte de taxe noi), va fi o reformă fiscală care are că și an fiscal. O reformă fiscală nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe. Ce am promis eu a fost faptul că o să fac digitalizarea ANAF-ului după 30 și ceva de ani, când nimeni n-a făcut-o. Avem 12 module deja în implementare, cu companii de renume în acest domeniu și, momentan, avem încasările pe care le-am așteptat.

Cu adevărat, am încurajat foarte mult investițiile și, de aceea, chiar dacă a fost excedent pe ultima lună, încercăm să le ținem într-un echilibru. Nu vorbim de noi taxe și, nu vă supărați, eu nu am mărit taxe nici după ce am luat mandatul de prim-ministru, cu toate că aveam un deficit lăsat de 6,8% și era asumat în jur de 5,7. Și am închis cu 5,6 - 5,5%.

Am scos anumite excepții și am văzut și eu niște știri foarte frumoase, dar vă spun că pe mine, ca și prim-ministru, s-a făcut o presiune imensă ca să măresc TVA. Și am refuzat pentru că este total incorect ca, iarăși, cei cu venituri mici să contribuie la acest efort comun. La nimic să nu ne așteptăm, la nicio catastrofă.

Mai mult, sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente și medicamente. Asta ar duce la o creștere a inflației. Când ai ajuns cu inflația în jur de 1% poți să te gândești la anumite măsuri pentru că e foarte rău să pici în partea cealaltă. Dar acolo, de obicei, se acționează în alte zone ca să ținem. Tot ce înseamnă cheltuieli pe sănătate, în acest moment, am depășit un miliard de euro lunar, niciodată nu s-a întâmplat asta și știți că sunt vreo 3,4 miliarde în desfășurare pentru infrastructura spitalicească. Aici o să reorganizăm și am și făcut deja cu ANAF-ul."

Prognoză sumbără a Comisiei Europene

Prognozele Comisiei Europene arată că România va avea în 2024 un deficit de peste 6,5% din PIB.

Așa cum avertizau specialiștii în urmă cu câteva luni, deficitul bugetar al României a crescut la 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului 2024, conform anunțului făcut de Ministerul de Finanţe. Practic, deficitul s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, pentru că Guvernul a cheltuit cu aproape 58 de miliarde de lei mai mult decât a încasat.

Ministerul Finanțelor spune că deficitul pe primele patru luni a fost afectat de plata în avans a pensiilor și altor drepturi în luna aprilie, iar aceste plăți au fost de peste 9,3 miliarde de lei.

Au crescut totuși veniturile totale la bugetul general consolidat. În primele patru luni, ele au fost de 182,7 miliarde de lei, adică o creștere de peste 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Însă diferența rămâne mare în continuare, mai ales că și cheltuielile bugetului de stat au crescut cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE