Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A doua zi de armistițiu: 13 israelieni și patru thailandezi, eliberați de Hamas. 39 de palestinieni, eliberați de Israel

13 cetățeni israelieni și patru thailandezi ținuți ostatici în Fâșia Gaza au fost eliberați. Schimbul a fost făcut în a doua zi de armistițiu dintre armata israeliană și Hamas. Tot sâmbătă au ieșit din închisorile israeliene și 39 de palestinieni.

Schimbul de ostatici are loc în baza unui acord temporar de încetare a focului între Israel și Hamas, care va dura până marți. Niciunul dintre ostaticii eliberați de Hamas nu a avut nevoie de tratament medical de urgență. Înainte de a se întâlni cu rudele, ei au discutat cu psihologi. Sâmbătă au ieșit din închisorile israeliene și 39 de palestinieni.

Al doilea grup de ostatici a sosit la spitalul Sheba din Ramat Gan la est de Tel Aviv pentru a putea fi evaluați medical și psihologic.

Printre cei 13 ostatici israelieni sunt șapte copii și adolescenți și șase femei.

VEZI GALERIA
8 imagini

Printre cei mici se află și Emily, în vârstă de nouă ani, al cărei caz îndelung mediatizat a făcut înconjurul lumii. Tatăl ei credea inițial că fusese ucisă, însă, între timp, a aflat că se afla printre ostaticii deținuți de Hamas. Odată cu Emily a fost eliberată și o altă fetiță, Hila, de 13 ani, a cărei mamă a rămas printre ostaticii ținuți în Gaza. Momentul revederii a fost unul emoționant.

Brigăzile Al Qassam, parte a Hamas, au anunțat eliberarea celui de-al doilea grup de israelieni. Militanții i-au însoțit la microbuzele ce urma să-i ducă spre Rafah, pentru a putea ieși din Gaza spre Israel. În imagini sunt și cei patru cetățeni thailandezi eliberați de Hamas, ca parte a unei înțelegeri la nivel internațional.

De partea cealaltă, Israelul a eliberat al doilea grup de 39 de deținuți din două închisori. Prizonierii palestinieni sunt toţi femei, copii şi adolescenţi cu vârsta sub 19 ani. Ei spun că nu se așteptau să fie eliberați.

"Am fost aduși la 7 dimineața și, pe la ora 10:00, ne-au spus că există un acord și că vom fi eliberați. Am fost surprinși, dar a fost un sentiment minunat. îI mulțumim lui Dumnezeu", a spus unul dintre tinerii eliberați.

Tot ca parte a acordului temporar de încetare a focului, campioanele cu ajutor umanitar continuă să intre în Fâșia Gaza cu sutele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE