Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbul de ostatici-prizonieri, „cel mai important moment din războiul Israel-Hamas”. Expert: Ambele tabere au de câștigat din asta

Răzvan Pantelimon, analist de politică externă, a explicat la Euronews România punctul important al zilei din războiul Israel-Hamas, când primii ostatici și prizonieri au fost eliberați.

Schimbul de ostatici-prizonieri, „cel mai important moment de la începutul războiului Israel-Hamas”

Răzvan Pantelimon, analist de politică externă: „E unul dintre cele mai importante momente de la începutul conflictului, poate chiar cel mai important, pentru că, pe lângă eliberarea ostaticilor, a unei părți de ostatici așteptate de foarte mulți, discutăm și despre o încetare a focului, pe moment, pentru patru zile, care poate fi prelungită dacă Hamas va mai elibera și alți ostatici”.

Răzvan Pantelimon, analist de politică externă: „Problema majoră și, probabil, dificultățile vin din lipsa de încredere unii în alții, între cele două părți, compensată de intervențiile și medierea Qatarului, de prezența Crucii Roșii internaționale... (...) Repet, e important că avem această încetare a focului, dar va fi foarte important în ce măsură el va fi respectat acordul de ambele părți. Pentru că o respectare a acestei încetări a focului și a ceea ce s-a hotărât ar putea readuce încrederea în acea zonă și poate să fie un început, poate, pentru rezolvarea conflictului, în timp ce o eventuală încălcare a acestui acord - fie de către Israel, fie de Hamas - ar putea să agraveze din nou conflictul, practic, să reia și să facă pierdute toate aceste negocieri care au avut loc până acum”.

 Cine câștigă din punct de vedere strategic în urma acestui armistițiu negociat și a eliberării de ostatici și prizonieri?

Răzvan Pantelimon, analist de politică externă: „Se câștigă, nu știu dacă vorbim neapărat din punct de vedere strategic. Ambele tabere câștigă, chesiunea aceasta a ostaticilor a fost una dintre cele mai importante în toată această perioadă. (...) Faptul că o parte dintre ostatici se va întoarce acasă e o chestiune foarte importantă, e semn bun, să spunem, în același timp și Hamas, practic, va câștiga o imagine bună în rândul poporului palestinian. Repet, rămâne de văzut ce se va întâmpla. E clar că vor exista provocări. Vedeam astăzi, erau discuții cu încercări ale unor palestinieni din zona de sud de a merge către nord, trupele israeliene au ripostat, așa că pot fi astfel de provocări. Ce s-ar întâmpla dacă Israelul descoperă în perioada aceasta ascunzătoarea unuia dintre liderii importanți ai Hamas, ce vor face, vor respecta armistițiul sau vor interveni punctul acolo, practic, o încălcare a armistițiului? (...)”

„Cred că era necesar acest armistițiu, vorbim despre aproape 50 de zile de lupte, cu probleme umanitare foarte mari de partea palestinienilor, dar și pentru armata și forțele militare israeliene, care aveau nevoie de o liniștire parțială măcar”.

„Este clar că nu e încetarea războiului. Ministrul Apărării israeliene a spus astăzi că se așteaptă ca războiul să mai dureze cel puțin două luni de zile. Israelul are niște obiective pe care și le-a stabilit foarte clar, este greu să le abandoneze, mai ales cel legat de distrugerea Hamas, dar în același timp era chestiunea importantă a ostaticilor. (...) Sunt foarte multe variabile de luat în calcul la acest moment, cel mai important element este cel de încredere, în ce măsură părțile vor respecta acest armistițiu, vor respecta chestiunea eliberării ulterioare a ostaticilor, se vorbește de 50, astăzi au fost eliberați 24, este posibil să fie și alții. S-a vorbit la un moment dat că o parte dintre ostatici a fost omorâtă în cursul intervenției israeliene în Fâșia Gaza și, atunci, de aici pot să apară probleme”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE