Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Totul despre Sheriff Tiraspol, adversara Farului în Champions League: 21 de titluri câștigate în 27 de ani de existență

La tragerea la sorți de la Nyon, campioana României, Farul Constanța, și-a aflat adversara din primul tur preliminar al Champions League, Sheriff Tiraspol. Confruntarea se va disputa în dublă manșă, pe 11/12 iulie și 18/19 iulie.

Sheriff este campioana ultimelor trei sezoane în Republica Moldova și are un lot evaluat la 13,33 milioane de euro, potrivit publicației de specialitate Transfermarkt. În comparație, echipa lui Gică Hagi are o cotă de piață a jucătorilor de 21,23 milioane de euro.

Sheriff Tiraspol este adversara Farului în primul tur preliminar din Champions League

Sheriff este o echipă relativ tânără. A fost înființată în 1996, sub numele de Tiras Tiraspol, iar după un an, când a și promovat în prima divizie, și-a schimbat denumirea în cea actuală, Sheriff Tiraspol. De remarcat că, în cei 27 de ani de existență, clubul a câștigat 21 de titluri de campioană a Republicii Moldova.

În ultimul sezon, Sheriff a pierdut doar un singur meci în campionat. Echipa este antrenată de italianul Roberto Bordin, din ianuarie 2023.

Cea mai mare performanță a echipei din Tiraspol este, fără îndoială, victoria cu 2-1 în fața lui Real Madrid, din septembrie 2021, în grupele Champions League. De altfel, Sheriff este prima echipă din istoria Moldovei care ajunge în grupele celei mai importante competiții inter-cluburi din Europa.

Patronul lui Sheriff Tiraspol este Victor Gușan

Sheriff îl are ca patron pe Victor Gușan, deținătorul holdingului Sheriff, despre care se spune că stăpânește toată Transnistria. După acel 2-1 istoric cu Real Madrid, publicația BalkanInsight a scris despre acest club și a precizat că "patronul Victor Gușan a susținut și alegerea lui Vadim Krasnoselsky ca președinte al autoproclamatei republici Transnistria, în 2021".

"Krasnoselsky este un general de miliție rus care a lucrat pentru holdingul Sheriff, deținător al unui monopol în Transnistria și proprietate a lui Victor Gușan, care conduce de facto regiunea. Comisia Centrală Electorală de la Tiraspol i-a eliminat unul câte unul pe toți contracandidații lui Krasnoselsky, invocând diverse motive", a scria atunci BalkanInsight.

Însă cu toate că Transnistria s-a autoproclamat republică, echipa Sheriff Tiraspol joacă în campionatul Republicii Moldova.

Dacă va fi eliminată de Sheriff Tiraspol în primul tur preliminar al Champions League, Farul va continua în turul 2 preliminar din Conference League, cea de-a treia competiție intercluburi din Europa, ca valoare.

Sheriff Tiraspol are una dintre cele mai moderne baze din Europa de Est

Dintre cei 29 de jucători care se află în acest moment în lotul lui Sheriff Tiraspol, doar șase sunt moldoveni, iar din cei șase, cinci au și cetățenie rusă. În rest, mulți sunt africani, dar există și câțiva sudamericani.

Cel mai valoros jucător din lot este nigerianul Rasheed Akanbi, cotat la 1,2 milioane de euro. În comparație, cel mai scump jucător de la Farul este Tudor Băluță, care este evaluat la 2,8 milioane de euro, potrivit Transfermarkt.

Baza celor de la Sheriff Tiraspol este una dintre cele mai moderne din estul Europei. Se întinde pe 40 de hectare, construcția sa a început în august 2000 și a fost finalizată în iulie 2002, iar costurile au fost în jurul a 200 de milioane de dolari. Ea dispune de opt terenuri de antrenament, dintre care patru au iarbă naturală, trei au gazon artificial, iar unul este hibrid.

Stadionul principal este acoperit, are o capacitate de 12.746 de locuri și un ecran imens, de 40 de metri pătrați. Un teren de antrenament din acea bază este complet acoperit și are o capacitate de 3.500 de locuri.

În complex mai există un hotel de cinci stele și cazare pentru jucători, precum și o academie de fotbal. Gazonul de pe stadionul principal beneficiază de sistem de încălzire și un sistem de irigații automatizat. În complex se mai află un stadion de 8.000 de locuri, care are și pistă de atletism și îndeplinește cele mai ridicate standarde UEFA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE