Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fotbal pe timp de război: "Echipa din Mariupol încă există"

Pe un stadion gol din capitala Ucrainei, un grup de jucătoare de fotbal, cu steaguri albastre și galbene pe umeri, se pregătesc pentru meciul zilei.

Ca la fiecare meci din aceste zile, ele respectă un minut de tăcere pentru cei care au murit din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Pe logo-ul de pe uniforma lor se citește: "Mariupol este Ucraina", scrie AP.

"Echipa din Mariupol încă există"

Orașul portuar din estul țării a fost devastat și capturat de forțele rusești anul trecut, după mai bine de două luni de rezistență din partea forțelor ucrainene, care au fost depășite în număr și în armament. Orașul se află acum sub ocupație rusă, anexat ilegal în septembrie 2022 de către președintele rus Vladimir Putin.

Cinci jucătoare originale din Mariupol au format o nouă echipă cu sediul la Kiev, recrutând membri din întreaga țară.

Obiectivul lor? Nu doar să își păstreze locul în campionat, ci și să reamintească tuturor că, în ciuda ocupației rusești care va împlini în curând un an, Mariupol rămâne un oraș ucrainean.

"Principala motivație a fost ca oamenii să urmărească videoclipurile de pe rețelele de socializare de la fiecare meci, în fiecare săptămână, și să vadă că echipa din Mariupol încă există", a declarat antrenoarea Karina Kulakovska.

Meciurile de fotbal pe timp de război

Săptămâna aceasta, echipa a jucat un meci pentru campionatul ucrainean împotriva echipei "Shakhtar".

Autoritățile au interzis spectatorilor să asiste la meci din cauza riscurilor de securitate, ceea ce a dus la un stadion gol și la o liniște stranie. Pentru a ajunge pe teren, jucătorii folosesc o intrare care este împânzită cu saci de nisip pe care este scris cuvântul "adăpost".

Mijlocașul Alina Kaidalovska își amintește cele 60 de secunde de tăcere dinaintea începerii primului său meci la Kiev după ce a fugit din Mariupol.

"Tot ceea ce s-a întâmplat în Mariupol mi-a trecut imediat prin cap", a spus ea. Și-a amintit clădirile bombardate și carbonizate din orașul asediat, teroarea de a fugi și de a se ascunde de loviturile rusești și durerea din inimă când vedea cum oamenii își pierd viața.

Pe un stadion din Kiev, ea și celelalte jucătoare se adună timp de două ore în fiecare dimineață pentru antrenament. Știu că nu vor câștiga campionatul ucrainean din acest an, dar continuă să se antreneze pentru ca echipa să rămână pe linia de plutire.

La începutul anului 2022, echipa din Mariupol s-a clasat pe locul patru în prima ligă a cluburilor feminine. Dar războiul declanșat de Rusia în Ucraina la 24 februarie 2022 nu numai că a întrerupt sezonul de fotbal, dar a zădărnicit ambițiile echipei din Mariupol de a urca mai sus în clasament, deoarece a adus o calamitate asupra orașului lor și a împrăștiat jucătoarele în întreaga lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE