Cardinalul Robert Prevost, ales Papa Leon al XIV-lea, a fost adus la Vatican de Papa Francisc în 2023 pentru a servi ca șef puternic al biroului care verifică nominalizările episcopilor din întreaga lume, una dintre cele mai importante funcții din Biserica Catolică.
Papa Leon al XIV-lea, primul papă american din istorie
Înaintea conclavului, a existat mult timp un tabu împotriva unui papă american, având în vedere puterea geopolitică exercitată deja de Statele Unite.
Prevost a fost, de asemenea, ales de două ori lider de vârf al ordinului religios augustinian fondat de Sfântul Augustin în secolul al XIII-lea.
Papa Francisc l-a mutat de la conducerea augustiniană înapoi în Peru în 2014 pentru a servi ca administrator și mai târziu arhiepiscop de Chiclayo, conform euronews.com.
Papa Francisc l-a adus la Roma în 2023
El a rămas în această poziție, dobândind cetățenia peruană în 2015, până când Papa Francisc l-a adus la Roma în 2023 pentru a prelua președinția Comisiei Pontificale pentru America Latină.
În această funcție, el ar fi păstrat un contact regulat cu ierarhia catolică din partea lumii care încă numără cei mai mulți catolici.
Încă de la sosirea sa la Roma, Prevost a păstrat un profil public scăzut, dar este bine cunoscut de oamenii care contează.
În mod semnificativ, el a prezidat una dintre cele mai revoluționare reforme ale Papei Francisc: adăugarea a trei femei în blocul de vot care decide ce nominalizări de episcopi să fie înaintate Papei.
Înainte de conclav, nu era considerat candidat principal
Prevost este primul preot născut în SUA care deține funcția de șef al Bisericii Romano-Catolice. În perioada premergătoare conclavului, acesta nu a fost considerat unul dintre principalii candidați pentru a fi ales pontif.
Prevost este cunoscut pentru abordarea sa moderată și pastorală și pentru alinierea la multe dintre pozițiile deținute de predecesorul său, Papa Francisc, însă există diferențe.
Poziția față de comunitatea LGBTQ+
Înainte de alegerea sa ca Suveran Pontif, Prevost nu a avut un palmares deosebit de extins în care să vorbească despre problemele LGBTQ+. Cu toate acestea, New York Times a raportat că, în 2012, el a criticat mass-media care a arătat „simpatie pentru credințele și practicile care sunt în contradicție cu Evanghelia”, inclusiv ceea ce el a numit „stilul de viață homosexual”.
Aceste remarci sunt în contrast cu apropierea mai cuprinzătoare a predecesorului său, Papa Francisc, față de comunitatea LGBTQ+.
În 2023, ultimul pontif a criticat legile care incriminează homosexualitatea ca fiind „nedrepte”, afirmând că Dumnezeu își iubește toți copiii așa cum sunt și a cerut episcopilor catolici care susțin aceste legi să primească persoanele LGBTQ+ în biserică.
„A fi homosexual nu este o crimă”, a spus el într-un interviu.
Schimbarea climatică
Poziția sa cu privire la criza climatică este mai apropiată de cea a Papei Francisc, Papa Leon al XIV-lea exprimându-și frecvent îngrijorarea cu privire la provocările de mediu și subliniind importanța acțiunii pentru abordarea problemelor globale.
El a afirmat recent că biserica ar trebui să treacă „de la vorbe la fapte” și a avertizat împotriva consecințelor „dăunătoare” ale dezvoltării tehnologice necontrolate.
Papa Leon al XIV-lea, conservator în ceea ce privește doctrina bisericii
În timp ce Papa Leon al XIV-lea este considerat un om de centru și un progresist în ceea ce privește unele probleme, el este considerat conservator în ceea ce privește doctrina bisericii.
El se opune hirotonirii femeilor ca diaconi și s-a pronunțat în mod constant împotriva avortului, numindu-l „o formă de crimă”.