„Habemus Papam”. Cea mai așteptată frază rostită de cardinalul protodiacon la ieșirea din conclavul în care a fost ales noul papă. Rostirea acestei fraze nu este doar un anunț, ci marchează și începutul unui nou capitol în conducerea Bisericii Catolice.
Formula completă a anunțului
După finalizarea votului și acceptarea funcției de către noul papă, cardinalul protodiacon apare în balconul central al Bazilicii Sfântul Petru și rostește următoarea formulă:
„Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam! Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum [numele de botez al noului papă], Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem [numele de familie]. Qui sibi nomen imposuit [numele papal ales].”
Expresie care se traduce prin:
„Vă vestesc o mare bucurie: Avem Papă! Eminentissimul și Preasfințitul Domn, Domnul [prenumele noului papă], Cardinal al Sfintei Biserici Romane [numele de familie], care și-a luat numele [numele papal ales].”
Originea expresiei „Habemus Papam”
Expresia „Habemus Papam” provine din limba latină și se traduce prin „Avem Papă”.
Texul complet al anunțului alegerii noului papă este inspirat parțial din Evanghelia după Luca, unde sunt consemnate cuvintele îngerului care anunță nașterea lui Iisus Hristos.
„Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David.”
Folosirea cuvintelor „Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam”, cuvinte latine care înseamnă: „anunțăm cu mare bucurie că avem un nou Papă”, datează din vremea alegerii Papei Martin al V-lea, în anul 1417.
Trei papi au revendicat Sfântul Scaun, până când în cele din urmă, în cadrul Conciliului de la Konstanz, a fost ales Cardinalul Oddo Colonna, care a devenit Papa Martin V.
Alegerea noului Papă a fost anunțată prin celebra expresie „Habemus Papam”, aceasta fiind considerată una dintre primele dăți documentate în care această formulă a fost folosită oficial într-un conclav papal, potrivit Vatican Radio.
De la moartea Papei până la „Habemus Papam”
După moartea unui papă, Biserica Catolică intră într-o perioadă de tranziție cunoscută sub numele de Sede Vacante. În acest interval, conducerea Bisericii este preluată de Colegiul Cardinalilor, care se ocupă exclusiv de gestionarea afacerilor curente și de organizarea Conclavului.
Conform normelor în vigoare, Conclavul trebuie să înceapă între 15 și 20 de zile de la vacantarea Scaunului Romei. Doar cardinalii sub 80 de ani au drept de vot, iar pentru a fi ales un nou Papă este necesară o majoritate de două treimi din voturi.
În cazul în care niciun candidat nu întrunește această majoritate după mai multe runde de vot, procesul continuă până la obținerea consensului. Odată ales, noul Episcop al Romei își asumă imediat funcția și îmbrățișează misiunea de a ghida Biserica Catolică.
Un element simbolic esențial al alegerii noului Papă în reprezintă fumul care iese deasupra Capelei Sixtine. Dacă nu există un ales, din coșul instalat pe acoperiș iese fum negru, semnalând că votul nu a fost concludent.
Atunci când un nou Papă este ales, fumul alb anunță lumii întregi că Biserica Catolică are un nou lider spiritual.
După confirmarea alegerii, cardinalul decan întreabă noul Papă dacă acceptă mandatul și ce nume își alege. Apoi, acesta este condus în Camera Lacrimilor, unde își îmbracă pentru prima dată veșmintele pontificale.
Momentul culminant este anunțul Habemus Papam, rostit de cardinalul protodiacon de la balconul Bazilicii Sfântul Petru, prin care credincioșii și întreaga lume află identitatea noului Suveran Pontif.
Ce face noul Papă, după anunțul „Habemus Papam”
Odată rostit anunțul alegerii, se deschide un nou capitol în cartea de istorie a Bisericii Catolice. Noul Papă își face apariția pe balcon și oferă prima binecuvântare „Urbi et Orbi", o binecuvântare specială adresată orașului Roma și lumii întregi.
Este un moment important și plin de emoție pentru toți credincioșii care se adună în fața balconului pentru a vedea noul Suveran Pontif, dar și pentru milioanele de oameni care urmăresc evenimentul în fața televizoarelor.
Conclavul pentru alegerea noului papă începe pe 7 mai.