În timpul conclavului pentru alegerea noului papă, fumul alb și fumul negru sunt semnalele vizuale care anunță dacă s-a ajuns sau nu la un consens în urma votului cardinalilor.

Pentru a fi ales un nou Papă, este necesară o majoritate de două treimi din voturile cardinalilor care participă la conclav. Dacă s-a ajuns sau nu la acest consens este anunțat prin arderea buletinelor de vot și folosirea unor substanțe chimice care fac ca fumul să fie, în funcție de rezultatul votului, alb sau negru.

Fumul negru la Vatican: votul pentru alegerea Papei se reia

Dacă în cadrul convlavului, cardinalii nu au ajuns la un consens, adică nu a rezultat majoritatea de două treimi din voturi, înseamnă că nu a fost ales un nou papă și că votul trebuie reluat.

Acest lucru este anunțat prin fum negru, care este obținut prin arderea buletinelor de vot, împreună cu perclorat de potasiu, antracen și sulf, a dezvăluit Vaticanul, în anul 2013.

Fumul alb la Vatican: Habemus Papam

Atunci când cardinalii ajung la un consens în privința alegerii noului papă, acest lucru este anunțat prin fum alb, obținut din arderea buletinelor de vot împreună cu un amestec de clorat de potasiu, lactoză și colofoniu.

După confirmarea alegerii, cardinalul decan întreabă noul papă dacă acceptă mandatul și ce nume își alege. Apoi, acesta este condus în Camera Lacrimilor, unde își îmbracă pentru prima dată veșmintele pontificale.

Momentul culminant este anunțul „Habemus Papam”, rostit de cardinalul protodiacon de la balconul Bazilicii Sfântul Petru, prin care credincioșii și întreaga lume află identitatea noului Suveran Pontif.

Cum este ales noul papă

Cardinalii votează prin vot secret noul papă, în cadrul conclavului. Ei se închid în Capela Sixtină - de unde și numele de „conclav”, din latinescul „cum clave” („cu o cheie”) - și nu li se permite niciun contact cu lumea exterioară, pentru a evita orice influență nejustificată.

În prima zi a conclavului papal are loc un scrutin. Apoi, în fiecare zi următoare, au loc patru scrutinuri, două dimineața și două seara.

Imediat după numărare, buletinele de vot și toate notițele aferente sunt arse într-o sobă din capelă, iar culoarea fumului care trece dintr-o țeavă prin acoperiș permite mulțimii adunate în Piața Sfântul Petru să știe cum a decurs votul, prin fum negru sau fum alb.

Au fost situații când chiar și cu substanțele chimice folosite pentru a da fumului culoarea potrivită, din cauza condițiilor meteorologice culoarea fumului a fost greu de distins. S-a întâmplat în 1978, la alegerea Papei Ioan Paul al II-lea. Din acest motiv, în 2005, pentru a confirma alegerea noului Papă, fumul alb a fost însoțit și de tragerea clopotelor Bazilicii Sfântul Petru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE