Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un digest al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Predicțiile specialiștilor: în 2025 calculatoarele cuantice vor face metodele actuale de criptare inutile

  • În 2025, lumea va ajunge la „Ziua Q” (Q-day), ziua în care calculatoarele cuantice vor face metodele actuale de criptare inutile.
  • Acesta este prognoza lansaă de  echipa de cercetători de la Quantum Defen5e (Qd5),  o firmă canadiană de securitate cibernetică.
  • Firma a avertizat Departamentului Apărării  al Statelor Unite că, odată cu tranziția la calculatoarele cuantice,  este foarte posibil ca secrete militare americane să fie expuse tuturor.

Află mai multe despre previziunile specialiștilor pentru anul 2025.

Un român din doi suspină după comunism. Istoric: Își regretă, mai degrabă, tinerețea

Jumătate dintre români consideră că era mai bine pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și că regimul a fost bun pentru țară. O spun chiar și cei care n-au trăit în comunism, potrivit unui sondaj INSCOP.

Istoricul Adrian Cioroianu a vorbit la Euronews România despre ce înseamnă, de fapt, această nostalgie a românilor după comunism și de ce unii tineri sunt de părere că regimul era bun pentru țară, deși nu au trăit în acea perioadă.

Istoricul Adrian Cioroianu spune că o comparație între societatea de acum și cea de dinainte de '89 nu e ușor de făcut, deși pare așa pentru mulți.

Citește mai multe despre sondajul INSCOP privind nostalgia comunismului.

Threads, disponibil acum și în Europa. Rivalul X va introduce, în 2024, un serviciu care va revizui și evalua comentariile false

  • Meta's Threads, un rival al Twitter, este acum disponibil în Uniunea Europeană, după o întârziere, care se pare că se datorează normelor blocului împotriva Big Tech.
  • Threads a fost lansată pentru prima dată în Statele Unite, Marea Britanie și în alte 100 de țări în iulie 2023.
  • La fel ca X, fostul Twitter, vă permite să partajați actualizări de text și să vă alăturați conversațiilor publice, dar vă oferă 500 de caractere, aproape dublu față de numărul de caractere permis de Twitter.

Află mai multe despre noua platformă Threads, disponibilă acum și în Europa.

Finlanda îşi închide din nou întreaga frontieră cu Rusia

Finlanda a anunţat joi că îşi va închide din nou întreaga sa frontieră cu Rusia, la câteva ore după ce a redeschis două puncte de trecere, acuzând Moscova de orchestrarea unei crize a migranţilor.

La finalul lunii noiembrie, Finlanda şi-a închis întreaga frontieră cu Rusia, cu excepţia traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanţi de azil care vin către ţara nord-europeană.

Aproximativ 1.000 de solicitanţi de azil fără documente s-au prezentat la frontiera dintre Rusia şi Finlanda de la începutul lunii august, potrivit autorităţilor finlandeze.

Citește mai mult despre deschiderea frontierei Finladei cu Rusia.

Redactorul-șef de la Libertatea, Dan Duca, și-a anunțat demisia: ”Motivele nu sunt deloc greu de intuit”

  • Dan Duca, redactorul-șef al publicației Libertatea, și-a anunțat demisia, la o săptămână după ce Ringier a anunțat că va concedia 20% din jurnaliștii publicației.
  • Săptămâna trecută, mai multe voci din presă au criticat decizia Ringier. Liana Ganea, președintele ActiveWatch, spune că măsurile anunțate de grupul de presă elvețian reprezintă ”o zi neagră pentru libertatea presei din România”.
  • La începutul lunii octombrie, Cătălin Țepelin a părăsit conducerea GSP și compania Ringier, la decizia managementului Ringier Sports Media Group (RSMG), compania care deține Gazeta Sporturilor.

Află mai multe despre demisia redactorului șef de la Libertatea, Dan Duca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE