Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Predicțiile specialiștilor: în 2025 calculatoarele cuantice vor face metodele actuale de criptare inutile

În 2025, lumea va ajunge la „Ziua Q” (Q-day), ziua în care calculatoarele cuantice vor face metodele actuale de criptare inutile. Acesta este prognoza lansaă de  echipa de cercetători de la Quantum Defen5e (Qd5),  o firmă canadiană de securitate cibernetică. Firma a avertizat Departamentului Apărării  al Statelor Unite că, odată cu tranziția la calculatoarele cuantice,  este foarte posibil ca secrete militare americane să fie expuse tuturor. Computerele cuantice sunt mult mai puternice decât cele mai rapide supercomputere din generația actuală. Potrivit specialiștilor, ele vor fi capabile să spargă codurile care protejează practic toate comunicațiile modern.  

Începând cu anul 2025, armatele lumii își vor vedea planurile pe termen lung și strângerea de informații expuse inamicilor.

-Tilo Kunz, vicepreședintele companiei Quantum Defen5e

Vicepreședintele executiv al QD5, Tilo Kunz, a avertizat de asemenea că actualmente, la nivel global, există state și entități private care fac eforturi de jefuire a datelor, astfel încât mesajele interceptate să poată fi decodificate după Q-day. Kunz a definit situația actuală de risc cibernetic   cu o formula pe care kackerii o folosesc: „acum recoltați cât mai multe date, mai târziu le decriptați”. El a atras atenția că azi tot ceea ce este trimis prin rețele publice este expus unui mare pericol. Tilo Kunz a tras un semnal de alarmă în cee ace privește domeniul apărării, apreciind că, începând cu anul 2025, armatele lumii își vor vedea planurile pe termen lung și strângerea de informații expuse inamicilor. În plus, vicepreședintele Qd5 a preconizat că există și riscul ca cei care fac inovații să-și piardă dreptul de proprietatea intelectuală, iar secretele profesionale medicale din dosarele electronice de sănătate ale oamenilor să fi dezvăluite publicului.

Potrivit Reuters, mulți experți în securitate cibernetici cred că marile puteri ale lumii se mobilizează deja înainte de Q-day. Statele Unite și China se acuză reciproc de recoltarea de date la scară largă. În luna septembrie și directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), Christopher Wray, avertizase că autoritățile din China au un program de hacking mai mare decât orice altă națiune a lumii.

Există și riscul ca cei care fac inovații să-și piardă dreptul de proprietatea intelectuală, iar secretele profesionale medicale din dosarele electronice de sănătate ale oamenilor să fi dezvăluite publicului.

-Tilo Kunz

Experții apreciază că, odată cu apariția calculatoarelor cuantice, este în joc ceva mai mult decât simpla descifrare a codurilor și spargerea sistemelor de criptare. Calculatoarele cuantice, care valorifică proprietățile misterioase ale particulelor subatomice, promit să ofere descoperiri în știință, armament și industrie. Reuters amintește că, până acum, au fost construite doar computere cuantice mici, cu o putere de procesare limitată și care sunt încă  vulnerabilitate la erori. De aceea, alți cercetători estimează că ziua Q s-ar putea apropia de mijlocul secolului.

Agenția Reuters precizează că, pe măsură ce cursa pentru a stăpâni calculul cuantic continuă, se declanșează o luptă pentru a proteja datele critice. Washingtonul și aliații săi lucrează la noi standarde de criptare cunoscute sub numele de criptografie post-cuantică – în esență coduri care sunt mult mai greu de spart, chiar și pentru un computer cuantic. Beijingul încearcă să fie pionierat în rețelele de comunicații cuantice, o tehnologie teoretic imposibil de piratat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE