Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Compania IBM a prezentat un nou computer cuantic, cu cipuri și procesoare de ultimă generație, despre care susține că va permite explorarea de noi frontiere ale științei și va rezolva probleme complexe din fizică, chimie sau medicină în câteva minute, informează publicația The Guardian.

Cercetătorii din întreaga lume încearcă să perfecționeze calculul cuantic astfel încât să atingă viteze de calcul mult mai mari decât cele ale computerelor clasice bazate pe siliciu. Calculatoarele cuantice sunt folosite în dezvoltarea unor versiuni mult mai sigure de criptare a informației. Criptarea cuantică ar putea pune hackerii în imposibilitatea de a descoperi cheile de acces ale sistemelor vulnerabile.  Inteligența artificială poate beneficia masiv de pe urma utilizării calculatoarelor cuantice. Specialiștii apreciază că sistemele de ‘’deep’’ și ‘’machine learning’’ vor ajunge mult mai puternice și mai rapide, dacă pot profita de pe urma fenomenului cuantic. Provocarea constă în crearea de computere cuantice care să fie suficient de fiabile în lumea reală pentru a depăși în mod constant computerele convenționale, fără a se confrunta cu erori de date.

Inteligența artificială poate beneficia masiv de pe urma calculatoarelor cuantice. Specialiștii apreciază că sistemele de ‘’deep’’ și ‘’machine learning’’ vor ajunge mult mai puternice și mai rapide.

-The Guardian

IBM a prezentat ceea ce spune că este un nou mod de a conecta cipurile în interiorul calculatoarelor cuantice, și apoi de a conecta calculatoarele între ele, astfel încât acestea să-și corecteze singure erorile. Noul sistem modular de calcul cuantic,denumit Quantum System Two, combină trei procesoare cuantice “Heron” de 133 de qubiți într-un singur circuit cuantic. Un qubit, sau bit cuantic, este echivalentul unei unități de informație în calculul cuantic. Qubit-ul este infinit mai mare față de bitul folosit în calculatoarele clasice.

Publicația The Guardian noul computer cuantic are aproape cinci metri înălțime și funcționează într-un vid aproape perfect, la temperaturi extrem de scăzute.  IBM spune că la cele trei procesoare Heron vor fi conectate mai multe procesoare, pe măsură ce sistemul este dezvoltat și reglat. Fiecare dintre aceste trei procesoare, susține compania IBM, va putea procesa până la cinci mii de operațiuni simultan.

În următorul deceniu, tehnologia cuantic va fi utilizată pentru a conecta mai multe procesoare între ele și, prin urmare, va permite ca operațiuni de un miliard să fie calculate într-un singur circuit cuantic. Compania spune că intenționează să utilizeze noul cip în platforma sa de inteligență artificială dedicată întreprinderilor -  Watsonx.

Directorul de cercetare al IBM, Dario Gil, a precizat că un calcul cuantic permite rezolvarea în câteva minute a unor probleme de fizică, chimie, inginerie și medicină care, altfel, ar necesita milioane de ani pentru a fi rezolvate de supercomputerele de astăzi.  IBM a mai transmis că a oferit unul dintre noile computere Clinicii Cleveland din Ohio, unde tehnologia ar putea fi folosită într-o zi pentru a modela comportamentul proteinelor și formele pe care acestea le iau în funcție de caracteristicile lor. Potrivit The Guardian, lansarea computerului IBM vine în contextul în care mari companii rivale precum Microsoft, Google și Baidu (China) se întrec și ele în dezvoltarea unor supercalculatoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE