Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un digest al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Proiectul de buget pentru 2024 a fost publicat: salariile bugetarilor cresc cu 5%, ale profesorilor - cu 13%

  • Proiectul de buget pe 2024 a fost publicat spre transparență de către Ministerul de Finanțe.
  • Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4%, o inflaţie medie anuală de 6% şi deficit de 5% din PIB, potrivit Strategiei Fiscal - Bugetare 2024 - 2026 publicate miercuri.
  • Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, iar deficitul bugetar la 5% din PIB, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB.

Citește mai mult despre proiectul de buget pentru 2024.

Un pas mai aproape de metroul către Aeroportul Otopeni. Ministerul Transporturilor a semnat autorizaţia pentru Magistrala 6

  • Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a semnat, miercuri, autorizaţia de construire necesară pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de structură de rezistenţă la lotul 1.1, respectiv 1 Mai - Tokyo, din cadrul obiectivului ce va asigura legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă, prin intermediul Magistralei 6.
  • Alsim Alarko - Makyol, constructorul desemnat de Metrorex pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de structură de rezistenţă la secţiunea de sud a M6 va demara lucrările în şantier pe 15 decembrie 2023, a anunţat într-un comunicat beneficiarul obiectivului de investiţii.
  • Magistrala M6 de metrou va avea un traseu de 14,2 km de cale dublă, pe care vor circula 12 trenuri noi, moderne şi va cuprinde 12 staţii.

Citește mai mult despre Magistrala de metrou 6.

Inflația anuală a scăzut la 6,7%, în noiembrie. Cele mai mari ieftiniri au fost la alimente

  • Inflația anuală a scăzut de la 8,1% în octombrie la 6,7% în noiembrie, arată datele publicate de INS. Cele mai mari ieftiniri au fost înregistrate în cazul produselor alimentare.
  • Vorbim de până la 27 de procente, cum s-a întâmplat în cazul uleiului, însă prețuri mai mici au fost anunțate și pentru făină și mălai.
  • Vorbim de evoluția prețurilor în noiembrie 2023 față de aceeași lună a anului trecut.

Citește mai mult despre inflația din noimebrie 2023

Cârnați puși la uscat în balcon, cu vedere la Palatul Parlamentului. Povestea fotografiei care s-a viralizat pe rețelele sociale

  • Fotografia cu mai mulți cârnați puși la uscat în balconul unui bloc interbelic, cu vedere spre Palatul Parlamentului, a făcut deliciul internauților pe rețelele de socializare, unde a primit sute de aprecieri și distribuiri.
  • Cadrul inedit a fost surprins de Andra MacMasters, care este producătoare de filme documentare, cu studii în fotografie la Universitatea de Arte.
  • Într-un interviu acordat Euronews România, a explicat că imaginea reflectă ”modul de a supraviețui în București” și s-a amuzat deoarece unii internauți au crezut că fotografia ar fi falsă. ”În această revoluție a inteligenței artificiale, m-a surprins că oamenii nu mai au încredere în ceea ce văd.”

Citește mai mult despre povestea cârnaților puși la vedere la Palatul Parlamentului

Papa Francisc a vorbit despre funeraliile sale: vrea să fie înmormântat în afara Vaticanului

  • Papa Francisc a anunțat că va fi primul papă înmormântat în afara Vaticanului în peste un secol, informează Reuters, citată de Agerpres. Timp de peste 100 de ani, papii au fost înmormântaţi în criptele de dedesubtul Bazilicii Sfântul Petru din Vatican.
  • Suveranul Pontif, care a fost supus unei intervenții chirurgicale în vară, va împlini 87 de ani duminică, 17 decembrie.
  • Într-un interviu acordat postul de televiziune N+ din Mexic, Papa a dezvăluit planurile privind funeraliile sale. El a precizat că vrea să simplifice ritualurile funerare elaborate, foarte lungi, folosite de predecesori, și că, datorită devoţiunii sale pentru Fecioara Maria, doreşte să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, unde merge să se roage înainte şi după fiecare din călătoriile sale în străinătate.

Citește mai mult despre declarațiile făcute de Papa Francisc cu privire la funeraliile sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE