Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cârnați puși la uscat în balcon, cu vedere la Palatul Parlamentului. Povestea fotografiei care s-a viralizat pe rețelele sociale

Fotografia cu mai mulți cârnați puși la uscat în balconul unui bloc interbelic, cu vedere spre Palatul Parlamentului, a făcut deliciul internauților pe rețelele de socializare, unde a primit sute de aprecieri și distribuiri. Cadrul inedit a fost surprins de Andra MacMasters, care este producătoare de filme documentare, cu studii în fotografie la Universitatea de Arte.

Într-un interviu acordat Euronews România, a explicat că imaginea reflectă ”modul de a supraviețui în București” și s-a amuzat deoarece unii internauți au crezut că fotografia ar fi falsă. ”În această revoluție a inteligenței artificiale, m-a surprins că oamenii nu mai au încredere în ceea ce văd.”

De asemenea, oamenii nu au ratat ocazia de a face asocieri cu viața politică. ”Legile sunt precum cârnații. Dacă vezi cum se fac, nu mai ai încredere în ele” - o parafrazare a unui citat celebru, atribuit cancelarului german Otto von Bismarck.

Alături de cârnații de casă, Andra MacMasters a primit cadou de la părinți pentru Crăciun, alte bunătăți: zacuscă de fasole, suc de roșii și țuică pe care le-a adăugat kitului de supraviețuire în caz de cutremur.

Cârnații sunt un cadou de Crăciun

Andra MacMasters a povestit pentru Euronews România că nu a putut merge acasă, în Deva, de Crăciun, așa că părinții ei i-au adus bunătăți ca în timpul studenției.

”Am făcut poza când părinții mei au venit în vizită, fiindcă nu ne putem vedea de Crăciun deoarece lucrez. Sunt din Deva și anul acesta nu pot să merg acasă.

Mama a venit cu toată bunătățile, ca în fiecare an, încă din timpul studenției. În fiecare an face zacuscă. Anul acesta a încercat chiar o zacuscă nouă, de fasole, suc de roșii, roșii din grădina ei, pe care le sădește, le îngrijește tot anul. (...) Mi-a mai adus caltaboși, pateu făcut de ea.

Tata mi-a adus țuică. Avem o casă moștenită de la bunici, o livadă cu meri.

A găsit o rețetă și din țuica asta face gin. Avem niște boabe de ienupăr, cu alte condimente. A găsit o rețetă pe Internet. Are o culoare foarte mișto și gustul e minunat”, a declarat producătoarea de film documentar Andra MacMasters, pentru Euronews România.

”Mama nu a avut suficient timp să-i lase la uscat. Au fost la afumătoare din sat, din județul Arad. Trebuiau să se usuce puțin pentru că sunt cruzi. I-am atârnat pe balcon și când am văzut cum arată, în fundal cu Casa Poporului și Catedrala Mântuirii Neamului, am spus că merită o poză cu un mic aranjament (...)

Am terminat fotografie la Universitatea de Arte. Am făcut-o cu intenție”, a mai precizat ea.

Andra MacMasters: ”Am văzut comentarii c-aș fi o privilegiată, cu vederea asupra Bucureștiului”

Andra MacMasters este producătoare de filme documentare și încă din anul 2011 lucrează în sectorul cultural independent. Locuiește într-un bloc construit în anul 1928 și situat vizavi de Institutul Victor Babeș.

”Lucrez în sectorul cultural independent, (....) în producția de film documentar.

Pe Internet am văzut niște comentarii c-aș fi o privilegiată, cu vederea asupra Bucureștiului. E un bloc cu risc seismic de grad întâi. Apartamentul e vai și amar. Nu sunt vreo privilegiată”, a povestit ea.

Producătoarea de film a mărturisit că s-a amuzat după ce a văzut unii utilizatori pe Facebook au afirmat că fotografia pe care a realizat-o ”ar fi falsă”.

”În această revoluție a inteligenței artificiale, m-a surprins că oamenii nu mai au încredere în ceea ce văd.

Au fost și asocierile între cârnați și viața politică. E un citat pe care unii îl atribuie lui Bismark (...) Legile sunt ca și cârnații. Dacă vezi cum se fac, nu mai ai încredere în ele”, a mai spus Andra MacMasters.

Andra MacMasters a realizat un proiect de digitalizare a filmelor realizate de cineamatori

”Mă interesează foarte mult arhivele de film și am avut un proiect de digitizare a filmelor făcute de studenți la Casa de Cultură ”Preoteasa”, din anii '60 până în anii '80.

Sunt filmele cineamatorilor de la Cineclubul Studfilm și pot fi găsite online pe site-ul cineama.ro

Am lucrat la filme, cel mai recent, ”Între revoluții”, regizat de Vlad Petri.

Aș vrea să recomand ceva cititorilor dumneavoastră. M-am gândit că dacă tot legat produsele românești artizanale, cârnați făcuți de casă, i-aș invita să meargă mai des la filme românești.

Ultimul film al lui Radu Jude «Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii». Cred că este un film care merge cu această fotografie și timpurile în care trăim. Aș vrea să fie recomandarea mea de sărbători”, a concluzionat Andra MacMasters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE