Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7:30 și 20:00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea în Parlamentul de la Londra

-Pentru prima oară în 73 de ani, Regele a vorbit celor două camere ale Parlamentului britanic, reunite la deschiderea sesiunii parlamentare.

-Ceremonia de inaugurare a sesiunii parlamentare s-a desfășurat după un întreg ritual, regele și regina venind la Parlament cu trăsura, escortați de gărzile regale.

-Tradiția presupune ca Regele să prezinte Legislativului prioritățile de politică internă și externă ale guvernului. Ultimul discurs al unui rege a fost susținut în 1950, atunci când suveran era bunicul său George al VI-lea.

Citește mai multe despre primul discurs al Regelui Charles al III-lea.

Premierul Netanyahu, nou avertisment pentru locuitorii din Fâșia Gaza să se îndrepte spre sud

-Premierul Benjamin Netanyahu a promis că militarii israelieni vor ”distruge complet” capacitatea grupării Hamas de a controla Fâșia Gaza, motiv pentru care i-a avertizat încă o dată pe locuitori să se îndrepte spre zona din sudul enclavei.

-Șeful Guvernului de la Tel Aviv a afirmat că se află ”în contact permanent” cu președintele american Joe Biden, iar Israelul apreciază ajutorul acordat de Statele Unite.

-Netanyahu a promis că va ”distruge complet” capacitățile grupării Hamas prin care controlează Fâșia Gaza.

Citește mai multe despre noul avertisment lansat de Benjamin Netanyahu.

Noi restricții pentru folosirea trotinetelor

-Trotineta electrică nu va mai putea fi folosită fără cunoașterea legislației rutiere. Și nici fără poliță RCA sau fără cască de protecție.

-Minorii sub 16 ani nu mai au dreptul să le mai folosească, iar încălcarea acestei reguli va atrage sancțiuni contravenționale sau chiar penale pentru părinții acestora, în funcție de gravitatea faptei. 

-Acestea sunt doar câteva dintre modificările operate, cu unanimitate de voturi, de către deputații juriști, ca metode de responsabilizare și de prevenire a accidentelor rutiere în care sunt implicați conducătorii acestor vehicule. Măsurile propuse nu se opresc aici. 

Citește mai multe despre noile restricții pentru folosirea trotinetelor.

A apărut un Chat GPT și mai puternic, numit Turbo

-A trecut mai puțin de un an de la ascensiunea fulgerătoare a Open AI. Odată cu lansarea ChatGPT, anul trecut, OpenAI a introdus ideea unui chatbot de inteligență artificială care poate face aproape orice.

-La prima conferință pentru dezvoltatori, la San Francisco, în fața unei mulțimi de 900 de persoane, CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a dat detalii și a precizat că GPT-4 Turbo este versiunea îmbunătățită a modelului său GPT-4.

-Noul model vine în două versiuni: una doar pentru analiza textului și cealaltă pentru înțelegerea textului și a imaginilor.

Citește mai multe despre noul Chat GPT.

Premierul Marcel Ciolacu, vizită în Egipt după evacuarea unui grup de cetățeni români din Fâșia Gaza

-Premierul Marcel Ciolacu va merge miercuri în Egipt pentru a-i întâmpina pe cetățenii români evacuați din Fâșia Gaza, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews România.

-Nu mai puțin de 103 cetățeni români din Gaza au primit noaptea trecută permisiunea de a părăsi Fâșia Gaza prin punctul de trecere al frontierei egiptene de la Rafah. Ei au de străbătut apoi aproximativ 400 de km de la Rafah la Cairo.

-Cel mai probabil, aceștia vor fi aduși în România cu o cursă aeriană specială. Alți peste 150 de cetățeni români blocați în Gaza așteaptă să primească acordul pentru evacuare.

Citeșe mai multe aici despre vizita premierului în Egipt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE