Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea în Parlament de la Londra. Suveranul britanic a condamnat atacurile barbare ale Hamas

Pentru prima oară în 73 de ani, Regele a vorbit celor două camere ale Parlamentului britanic, reunite la deschiderea sesiunii parlamentare. În primul său discurs adresat Camerei Lorzilor și Camerei Comunelor, Charles al III-lea a condamnat ”atacurile barbare” comise de Hamas în urmă cu o lună, dar a pledat și pentru ajutoare umanitare în Gaza. Charles a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și pentru consolidarea NATO, într-un context internațional extrem de complicat.

Ceremonia de inaugurare a sesiunii parlamentare s-a desfășurat după un întreg ritual, regele și regina venind la Parlament cu trăsura, escortați de gărzile regale.

Încoronat în mai, Charles s-a adresat Parlamentului de la Londra, prima oară în calitate de suveran. Tradiția presupune ca Regele să prezinte Legislativului prioritățile de politică internă și externă ale guvernului. Ultimul discurs al unui rege a fost susținut în 1950, atunci când suveran era bunicul său George al VI-lea.

VEZI GALERIA
3 imagini

Regele Charles al III-lea a vorbit despre provocările comunității internaționale care se confruntă cu două războaie.

”Miniștrii mei vor colabora îndeaproape cu partenerii internaționali pentru a sprijini Ucraina, a consolida NATO și a aborda cele mai presante provocări de securitate. Printre acestea se numără consecințele actelor barbare de terorism împotriva poporului israelian, facilitarea sprijinului umanitar în Gaza și sprijinirea cauzei păcii și a stabilității în Orientul Mijlociu”, a afirmat Regele Charles al III-lea.

Regele Charles a făcut trimitere și la combaterea antisemitismului, în condițiile în care în Europa și în întreaga lumea s-a înregistrat o creștere a incidentelor antievreiești, după atacurile teroriste ale Hamas de la 7 octombrie.

”Guvernul meu este angajat în combaterea antisemitismului, astfel încât să ne asigurăm că Holocaustul nu va fi niciodată uitat. O lege va fi înaintată pentru construcția unui memorial național”, a punctat suveranul britanic.

În noul context de securitate, serviciile secrete vor beneficia de puteri sporite, a mai spus Regele Charles.

Combaterea terorismului și a migrației ilegale se vor număra printre prioritățile Guvernului britanic.

”Guvernul meu va implementa Legea privind migrația ilegală adoptată la începutul acestui an și acordurile internaționale, pentru a pune capăt trecerilor periculoase și ilegale pe Canalul Mânecii și pentru a se asigura că guvernul, și nu bandele criminale, este cel care decide cine vine în această țară”, a menționat Regele Charles al III-lea.

Reformarea sistemului național de sănătate, a sistemului de educație, combaterea inflației și a schimbărilor climatice vor face parte din obiectivele Cabinetului condus de conservatorul Rishi Sunak.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE