Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi ajutoare umanitare din UE spre Gaza. 45 milioane de tone de ajutoare așteaptă să ajungă în Egipt

Noi ajutoare umanitare ale Uniunii Europene au plecat spre Gaza, în timp ce Bruxelles-ul negociază cu partenerii din regiune deschiderea de noi căi de acces pentru sprijinul umanitar oferit palestinienilor din fâșie. După atacul terorist de la 7 octombrie al Hamas asupra civililor, punctul de trecere de la Rafah, de la frontiera cu Egiptul, a fost deschis de câteva ori. Pe aici au intrat 400 de camioane, în ultimele două săptămâni, considerate insuficiente de Organizația Națiunilor Unite. Între timp, Israelul a anunțat astăzi, că prin acest punct de frontieră au intrat 70 de camioane. 

45 milioane de tone de ajutoare au fost încărcate de europeni în avioane umanitare pe aeroportul belgian Ostende, cu destinația Egipt. Punctul Rafah este în prezent singura cale de comunicare cu fâșia Gaza.  Imediat după atacul terorist din 7 octombrie din Israel, Egiptul a ezitat să deschidă punctul Rafah pentru a le permite palestinienilor să se refugieze din Gaza. Și aceasta de teama imposibilității de relocare a palestinienilor. Bruxelles-ul anunță acum sprijin pentru Egipt în acest sens și, mai mult,  se gândește, și la alte opțiuni de ieșire din Gaza, cum ar fi un coridor maritim cu punctul de plecare din Cipru. 

Punctul de trecere Kerem Shalom, rol important în transportul ajutoarelor umanitare 

O altă opțiune pentru ajutorul european ar fi negocierea cu Israelul pentru folosirea punctului de trecere Kerem Shalom folosit înainte de conflict pentru aprovizionarea comercială a fâșiei. 

 Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor: ”Legat de puncte suplimentare de acces, repet, legislația internațională  le cere tuturor părților implicate, în orice conflict armat, inclusiv acesta, să dea asigurări că permit accesul sigur pentru trecerea ajutoarelor umanitare. Dacă este suficientă capacitate la Rafah, atunci vom transporta pe acolo. Dacă nu, atunci este nevoie de puncte de trecere suplimentare, ca, de exemplu Kerem Shalom. Studiem cu atenție și posibilitatea unui coridor maritim cu Cipru.”

Punctul de trecere Kerem Shalom este un punct sensibil pentru israelieni și chiar dacă este  bine păzit de armată, în trecut, au existat mai multe încercări ale teroriştilor Hamas să pătrundă în Israel prin tuneluri săpate în zonă.  

 Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor: ”Cred că toți știm toți cine susține Hamas. Și aceasta nu este Uniunea Europeană. Ajutorul umanitar oferit de Uniunea Europeană  a ajuns întotdeauna la destinație. În teren, lucrăm cu parteneri umanitari. Nu este atât de important cum numim aceste ferestre, pauze, o pauză sau încetarea focului. Ceea ce este necesar este o perioadă sigură, fără restricții  pentru ajutor umanitar pentru ca el să ajungă la toată lumea care are nevoie de acest ajutor și aceasta este responsabilitatea părților implicate.”

Uniunea Europeană și Statele Unite susțin în continuare o pauză umanitară în conflict pentru trecerea ajutoarelor umanitare dar și pentru evacuarea din Gaza a străinilor și a celor răniți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE