Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi restricții pentru folosirea trotinetelor. Poliță RCA, test de legislație rutieră și cască de protecție, printre propuneri

Trotineta electrică nu va mai putea fi folosită fără cunoașterea legislației rutiere. Și nici fără poliță RCA sau fără cască de protecție. Pentru a preveni numărul mare de accidente grave comise de utilizatorii acestor vehicule, deputații au venit și cu alte restricții.  Viteza maximă din construcție pentru trotinete va fi limitată la 25 kilometri la oră. De asemenea, minorii sub 16 ani nu mai au dreptul să le mai folosească, iar încălcarea acestei reguli va atrage sancțiuni contravenționale sau chiar penale pentru părinții acestora, în funcție de gravitatea faptei. 

Potrivit modificarilor care vor fi aplicate la proiectul de lege privind circulatia pe drumurile publice, astfel de trotinete electrice nu vor mai putea fi conduse pe drumurile publice decât de cei care trec de varsta de 16 ani. de asemenea, va deveni obligatorie și purtarea castii de protectie. 

Acestea sunt doar câteva dintre modificările operate, cu unanimitate de voturi, de către deputații juriști, ca metode de responsabilizare și de prevenire a accidentelor rutiere în care sunt implicați conducătorii acestor vehicule. Măsurile propuse nu se opresc aici. 

Test de legislație rutieră și asigurare RCA obligatorie pentru trotinete

Practic, oricine dorește să închirieze o trotinetă va trebui să completeze online înainte, pe telefon, un formular cu cinci întrebări despre regulile de circulație rutieră și abia după ce dă cele cinci răspunsuri corecte va fi disponibilă pentru închiriat. De asemenea, va deveni obligatorie pentru toate trotinetele electrice asigurarea RCA.  

Completarea greșită a formularului cu întrebări din legislația rutieră va duce automat la blocarea închirierii și, implicit, persoana respectivă nu va putea folosi acest tip de vehicul pentru a se deplasa. Amendamentul susținut de către actuala majoritate PSD-PNL a provocat controverse. La fel și ideea obligativității asigurării RCA pentru trotinete. Pe viitor ar putea fi sancționată și lăsarea lor pe stradă sau parcarea neregulamentară. Și nu doar atât. Cine vinde sau folosește trotinete electrice cu viteză mai mare de 25 kilometri la oră, riscă  amenzi și sancțiuni care pot ajunge până la confiscarea acestor vehicule.

Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL, inițiator: ”Nu au voie să circule cu trotinete care din construcție depășesc 25 de km pe oră și asta o poate constata RAR-ul prin specialiștii pe care îi iau în cadrul acestei structuri și de asemenea și cei care verifică circulația mijloacelor de transport pe drumurile publice, din cadrul Ministerului Transporturilor. Există sancțiuni și, spre deosebire de alte vehicule care circulă pe drumurile publice, softul poate fi modificat și pot fi obligați să își modifice softul astfel încât trotineta sa nu mai depășească 25 de km/h.”

Mulți tineri sunt de acord cu noile modificări.

”Este un lucru ok, mai ales ca în mare parte cască te protejează foarte mult. Oriunde te duci dai de ele, te împiedici, te lovești, mai ales că este multă circulație în Bucuresti, iar ele cam ocupă o mare parte din trotuar”, a spus un băiat. 

”Este foarte în regulă, o să întâmpine minorii să se plimbe cu ele pe stradă pentru că am văzut că este o mare problemă asta și să sperăm ca totul o să fie mai în siguranță”, a mai spus cineva. 

Numai anul trecut, opt oameni și-au pierdut viața și 131 au fost grav răniți în accidente cu trotinete. În 2022 au fost înregistrate 155 de accidente grave, de două ori mai multe față de 2021. Noul proiect de lege mai are nevoie de trecerea prin câteva comisii parlamentare, înainte de a ajunge, spre dezbatere și adoptare, în plenul Camerei Deputaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE