Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viteze mai mici pentru trotinetele electrice. Proiectul din Parlament propune și purtarea căștii de protecție, sub 18 ani

Parlamentarii vor să reducă viteza cu care pot merge trotinetele electrice la 15 kilometri pe oră. Conform surselor Euronews, un proiect de lege în acest sens ar urma să fie pus la punct în actuala sesiune. În prezent, trotinetele electrice pot circula cu până la 25 km/h. O altă noutate ar fi introducerea obligativității căștii de protecție pentru toți minorii care folosesc trotineta. Specialiștii spun că aceste măsuri nu vor îmbunătăți traficul, infrastructura fiind principala problemă.

Tinerii își pun viața în pericol urcând doi pe o trotinetă, o imagine care poate fi obervată destul de des pe străzile din București. Mulți șoferi se îndoiesc că utilizatorii trotinetelor cunosc regulile de circulație.

”Sunt foarte mulți care nu știu reguli de circulație. În sensul că nu știu dacă au prioritate sau dacă au cedează,” a declarat un bărbat.

Doar 32 de km de pistă pentru deplasările cu trotineta prin București

O nouă reglementare pentru cei care merg cu trotineta va fi discutată în Parlament, spun surse Euronews. Propunerea ia în considerare micșorarea vitezei limită la 15 kilometri pe oră.  Specialiștii spun că această măsură nu va ajuta la evitarea incidentelor.

“E foarte ușor să începi cu limitarea vitezei trotinetelor când, de fapt, problema este infrastructura, adică mai degrabă eforturile ar trebui făcute în creșterea siguranței, realizarea infrastructurii bune pentru biciclete și trotinete și, evident, trebuie luate și măsuri de limitare a vitezei, dar nu neapărat în fiecare zi, nu neapărat de la 25 la 15, ci chiar mai puțin, ci în anumite condiții. De exemplu, o măsură care ar putea fi luată ar fi limitarea vitezei, de exemplu în weekend sau în timpul nopții,” a declarat Corneliu Belciug, proprietar firma de închiriere trotinete.

În acest moment, cei care vor să se deplaseze cu trotineta prin București au la dispoziție doar 32 de km de pistă. O altă soluție ar fi circulația pe carosabil, însă doar acolo unde viteza maximă nu depășește 50 km/h. Circulația cu trotineta pe trotuar este strict interzisă. În acest moment, cei care se plimbă cu trotineta nu au voie să depășească viteza de 25 km/h.

Centre pentru reparații

Odată cu creșterea numărului de utilizatori de trotinete electrice au apărut și centre pentru reparații. Marius, proprietarul unui asemenea centru, spune că un ITP pentru trotinete ar scădea riscul de accidentare.

“Așa arată motorul care a avut apă pentru ca luând apă la interior motorul deja e praf. Dacă intervine rugina, rulmenții sunt praf, îi auzi deci nu trebuie să simți ceva anume. Marea problema e că mulți nu verifică sau nu își dau seama,” a declarat Marius Ciobanu, proprietar service trotinete electrice.

Pe lângă micșorarea vitezei limită pentru trotinete, parlamentarii ar propune și purtarea obligatorie a căștilor de către toți utilizatorii de până în 18 ani.

”În momentul în care ai pus această regulă, de fapt îi barezi pe tineri de a mai folosi aceste sisteme. Nimeni nu o să umble cu casca în geantă, în rucsac, în spate, în mână în idea în care o iau că poate folosesc trotineta,” a explicat Corneliu Belciug, proprietar firma de închiriere trotinete.

Trotinetele electrice sunt un mijloc de deplasare rapid, în special pentru o capitală aglomerată așa cum este Bucureștiul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE