Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Țările în care armata este obligatorie. În România se analizează introducerea stagiului militar voluntar

  • Temerile cu privire la un eventual război extins în Europa determină tot mai multe țări să ia măsuri suplimentare de siguranță.
  • În lume, sunt mai multe națiuni care au un serviciu militar obligatoriu, cu durata de până la un an, cum ar fi: Brazilia, Qatar, Algeria, Bolivia, Columbia sau Guatemala.
  • Există și state care au forțe de luptă civile, neînarmate, ca alternativă opțională la serviciul militar. Amintim aici Mexic, Paraguay sau Angola.

Vezi mai multe detalii despre serviciul militar obligatoriu.

A murit Carl Weathers, actorul care l-a jucat pe Apollo Creed, din filmele seriei Rocky

  • Carl Weathers a devenit cunoscut pentru rolul pugilistului Apollo Creed, din primele patru serii ale filmului Rocky, în care a jucat alături de Sylvester Stallone, între anii 1976 și 1990.
  • Cea mai recentă apariție a sa a fost în seria The Mandalorian, în rolul lui Greef Karga. Pentru această apariție, el a fost nominalizat la premiul Primetime Emmy pentru cel mai bun actor invitat într-un serial dramă.
  • În total, el a jucat în 24 de filme, dintre care în unele a fost doar voce narativă și a apărut în peste 30 de producții TV. Weathers a fost chiar și personal în trei jocuri pe calculator.

Află mai multe informații despre viața și cariera lui Carl Weathers.

Alina Gorghiu susține comasarea alegerilor: Ar fi mai sănătos să nu stăm în alegeri tot anul

  • Ea ar vrea să fie identificată o ”formulă rezonabilă” în coaliție deoarece ”pentru administraţia publică centrală şi locală care ar risca să fie blocată de atâtea tipuri de alegeri, că ar fi mai sănătos pentru un mediu economic să nu stăm în alegeri tot anul”.
  • Ministrul Justiției consideră că Guvernul de coaliție ar trebui să se concentreze pe alte priorităţi, precum investiţiile sau PNRR.
  • De asemenea, Alina Gorghiu consideră că actuala coaliţie de guvernare PNL - PSD ar trebui să funcţioneze şi în următorii patru ani.

Citește mai multe informații despre comasarea alegerilor.

Apple Vision Pro s-a lansat în SUA. Ce preț are noua cască cu realitate augmentată

  • La evenimentul organizat în principalul magazin din New York a fost prezent și Tim Cook, directorul executiv al companiei Apple, care a afirmat că prețul de pornire de 3.500 de dolari este unul ”corect”, având în vedere valoarea noului dispozitiv.
  • Tim Cook a precizat că Apple Vision Pro este și un produs pentru marile companii, amintind că Walmart, Nike, Vanguard, Stryker, Bloomberg și SAP ”au început să valorifice și să investească” în astfel de căști ca o platformă pentru clienți și angajați.
  • Apple Vision Pro dispune de peste 600 de aplicații și jocuri care sunt special concepute pentru a oferi o experiență de "calcul spațial".

Citește mai multe informații despre noul Apple Vision Pro.

O rachetă a grupării Houthi, la 4 secunde de a lovi o navă americană. SUA au apelat la "ultima linie de apărare"

  • Distrugătorul american USS Gravely a fost atacat de o rachetă trasă de militanții Houthi, în Marea Roșie.
  • Sistemul care a eliminat acea rachetă, în interval de "două-trei secunde", se numește Phalanx Close-In Weapon System (CIWS) și s-a declanșat când racheta s-a apropiat la mai puțin de 1,6 kilometri de navă.
  • De la începutul acestui război dintre Israel și gruparea Hamas, navele de război pe care SUA le-au dispus în zona Mării Roșii au folosit pentru prima dată această soluție.

Citește mai multe informații despre atacurile grupării Houthi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE