Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

RAPORT: Spitalele din România nu oferă condiții minime de internare pentru pacienții cu afecțiuni psihice. Lista de nereguli sesizate de Avocatul Poporului

  • România nu stă bine la implementarea deciziilor CEDO privind pacienții cu afecțiuni psihice și mai ales la internarea lor nevoluntară.
  • Spitalele din țară nu oferă condiții minime de internare pentru această categorie vulnerabilă.
  • La nivel de țară nu avem paturi suficiente și nici proceduri clare pentru autorități atunci când trebuie să intervină pentru internare.

Află motivul pentru care spitalele din România nu oferă condiții minime de internare pentru pacienții cu afecțiuni psihice.

Legea deepfake, blocată în Parlament. Conform proiectului, cei care generează deepfake vor risca pedeapsa cu închisoarea

  • Internetul este plin de conținut deep fake, iar aceste materiale îi pot induce în eroare pe români, în contextul în care anul acesta vor fi organizate toate tipurile de alegeri.
  • Parlamentarii au elaborat un proiect de lege care introduce sancțiuni dure pentru cei care produc materiale deepfake, dar inițiativa este blocată în Camera Deputaților.
  • Legea deepfake a trecut de Senat, iar în februarie ar trebui să primească votul final și în Camera Deputaților.

Citește mai multe detalii despre ce prevede legea deepfake și de ce a fost blocată în Parlament.

BEACH, PLEASE! Festival 2024. Prețul biletelor și data când are loc cel mai mare festival dedicat culturii urbane din Europa de Est

  • Beach, Please! este cel mai mare festival dedicat culturii urbane din Europa de Est. În 2024, festivalul are loc timp de 3 zile, între 11-13 iulie 2024, în Costinești.
  • Organizatorii au transmis că prețurile vor crește, după ce anunță lineup-ul.
  • Important: Organizatorul nu permite returul biletelor.

Vezi ce artiști vor cânta la BEACH, PLEASE! Festival 2024.

Avocatul Poporului a atacat la CCR articolul din legea învățământului prin care elevii cu medii sub 5 primesc bursă de merit

  • Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) articolul din legea învățământului preuniversitar referitoare la acordarea de burse de merit pentru minimum 30% dintre elevii din fiecare clasă.  
  • În opinia Avocatului Poporului, acordarea bursei de merit trebuie să fie condiţionată de rezultatele evaluării performanţelor şcolare, notarea fiind expresia obiectivă a performanţei şcolare şi care constituie fundamentul sistemului de învăţământ gimnazial şi liceal.
  • Amintim că formula introdusă de noua lege a învățământului preuniversitar, intrată în vigoare în septembrie 2023, spune că bursele de merit de 450 de lei se acordă tuturor elevilor care au peste 9,50 media anuală, dar și primilor 30% de elevi din fiecare clasă, indiferent de medii.

Mai multe detalii despre demersul Avocatului Poporului referitor la bursele de merit.

Războiul din Ucraina a șters România de pe harta turismului de croazieră. De doi ani, nicio navă cu turiști nu a mai acostat în portul Constanța

  • Războiul din Ucraina a șters Constanța de pe harta turismului de croazieră. Sunt mai bine de doi ani de când nicio navă maritimă nu a mai acostat în Portul Constanța, iar veștile nu sunt bune nici pentru croazierele fluviale.
  • Pierderile economice sunt imense susțin operatorii din turism care nu cred că vom prinde colacul de salvare prea curând, în condițiile în care marile companii de cruising nu mai includ Marea Neagră în traseul turistic, din cauza pericolelor apărute, odată cu izbucnirea conflictului armat.
  • 2014 a fost cel mai bun an, cu 70 de mii de turiști ajunși pe litoralul românesc, la bordul a 70 de nave de croazieră.

Vezi de ce războiul din Ucraina a șters România de pe harta turismului de croazieră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE