Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7:30 și 20:00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat în Camera Deputaților. Legea va ajunge la votul final

  • După o mulțime de discuții și controverse, legea pensiilor a primit raport de adoptare în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, ca for decizional, însă au existat mai multe amendamente.
  • Conform proiectului de lege de până acum, unele pensii ar fi scăzut, în loc să crească după recalculare, așa că a fost rectificat acest aspect, iar ele nu vor scădea, dar nici nu vor fi mărite.
  • Vârsta minimă de pensionare va crește treptat pentru femei astfel încât în anul 2035 nici un român nu va mai putea să se pensioneze înainte de 65 de ani decât în condiții speciale.

Citește mai mult despre proiectul legii pensiilor a fost adoptat în Camera Deputaților.

Aderarea României la Schengen, pe agenda provizorie a Consiliului JAI din 5 decembrie

  • Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen figureaza pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAi din 5 decembrie, a anunțat europarlamentarul român Vlad Gheorghe.
  • ”Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie! Mentionarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an. Este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011.”, precizează Vlad Gheorghe, într-un mesaj publicat pe Facebook.
  • Pe agenda JAI, discuția despre aderarea României și Bulgariei la Schengen apare ca ”posibil”.

Citește mai mult despre aderarea României la Schengen, pe agenda provizorie a Consiliului JAI din 5 decembrie

Marcel Ciolacu: Doresc ca anul viitor să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie

  • Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că doreşte ca de anul viitor să înceapă scăderea impozitării muncii pentru cei care au salariul minim pe economie, menţionând că această măsură va fi luată în funcţie de execuţia bugetară.
  • "Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcţie şi de măsurile fiscale luate şi vedem şi combaterea evaziunii, să încercăm să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Asta este de fapt şi de drept marea provocare. Vom vedea execuţia bugetară şi, în funcţie de asta, vom hotărî cum vom proceda. Eu cred că adevărata provocare anul viitor va fi această scădere a impozitării muncii", a afirmat Ciolacu, la Parlament, potrivit Agerpres.
  • El a reiterat că, aşa cum a promis, nu vor fi impozite noi.

Citește mai mult despre declarațiile făcute de Marcel Ciolacu cu privire la impozitarea salariului.

Fumigene în Parlamentul Albaniei. Parlamentarii din opoziție au protestat pentru a bloca dezbaterea bugetului

  • Parlamentul albanez şi-a întrerupt luni o dezbatere după ce mai mulţi deputaţi ai opoziţiei de dreapta au provocat un mic incendiu aruncând fumigene în sala de plen pentru a bloca dezbaterea bugetului pentru anul viitor, pe care opoziţia îl descrie drept o "hoţie" a actualei puteri social-democrate, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
  • Deputaţi membri ai Partidului Democrat (de dreapta) au lansat aproximativ zece fumigene care au declanşat incendiul stins rapid de personalul de securitate, care a folosit apa din sticlele găsite în sală.
  • Incidentul a survenit în timp ce preşedinta Camerei Deputaţilor, Lindita Nikolla, a deschis dezbaterea asupra proiectului de buget pentru anul viitor prezentat de guvernul condus de Partidul Socialist al premierului Edi Rama.

Citește mai mult despre incidentul din Parlamentul Albaniei.

„Domnul Iohannis aproape că a devenit african”. Ce i-au transmis africanii președintelui, de fapt, când i-au urat „Hakuna Matata”

  • Despre evenimentele din timpul turneului lui Klaus Iohannis în Africa a vorbit la Vocile care contează și Victor Yila, actor, cântăreț și profesor la Facultatea de Construcții din București.
  • Spre exemplu, ultima zi în Tanzania a președintelui Klaus Iohannis a fost marcată de un eveniment inedit.
  • Un grup de localnici din Zanzibar au cântat, au scandat și le-au urat bun-venit șefului statului și lui Carmen Iohannis, ca mai apoi să sară în apele oceanului cu portretele oficialilor români.

Citește mai mult despre discuțiile președintelui Iohannis cu oficialii africani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE