Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă introducerea aderării României pe agenda provizorie a Consiliului JAI: "Avem pe masă o discuție despre despăgubiri"

Vestea că aderarea României la Schengen a fost trecută pe agenda provizorie a Consiliului JAI aduce o speranță în plus pentru noi, deși Austria se opune în continuare. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a explicat ce înseamnă acest aspect și cum trebuie să-l privim.

Practic, drumul țării noastre duce într-un singur sens în acest moment, cu condiția să nu deraiem de la el din vină proprie. În plus, mai există un aspect important, cel al despăgubirilor, în cazul opoziției continue a Austriei.

Aderarea României la Schengen, pe agenda provizorie a Consiliului JAI

Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Este o agendă provizorie, dar totuși figurăm pe agendă, noi suntem acolo. Ca să ne scoată cineva de acolo, trebuie să dea niște explicații. Deci trebuie să vedeți asta într-o cheie pozitivă. Puteam să nu fim, putea fi o agendă provizorie fără noi și nu mai aveam această discuție. În același timp, nu văd cine are interes să ne scoată de pe agendă. Sub nicio formă sper că nici nu ne gândim să ne scoatem singuri de pe agendă, pentru că asta ar fi pur și simplu o trădare, ar fi mai mult decât o eroare colosală.

E în interesul nostru să se discute despre asta și să se dea un vot, pentru că țările, de multe ori, în Consiliu, au o altă poziție față de poziția politicienilor lor în fața camerelor de luat vederi și, în al doilea rând, pentru că o decizie într-un sens sau altul, totuși, ne dă ceva la mână, ceva cu care să jucăm. Pentru că trebuie să nu uităm că acum avem pe masă o discuție despre despăgubiri și aici sunt foarte multe zeci de miliarde în discuție, despăgubiri care sunt deschise prin rezoluția votată în parlamentul european, în vară. Așa că această decizie de pe masa Consiliului ne dă niște drepturi și ne deschide o cale către aceste despăgubiri."

Situația era însă una asemănătoare și în urmă cu un an, însă un singur detaliu face diferența.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Din păcate, nu s-au schimbat suficient de multe (din decembrie 2022 până în decembrie 2023) astfel încât acum să ne bucurăm, dar avem în plus această discuție despre despăgubiri, pe care țările respective nu au cum să o ignore. Deci aș spune că asta este principala schimbare.

Guvernul României trebuie să insiste pe acest risc la care se expun țările care vor să ne țină abuziv în afara spațiului Schengen și să-și joace cartea până la capăt. De aceea, cuvântul este optimism moderat în momentul de față. Bineînțeles că nu suntem ok pentru că vedem că Austria în continuare se încordează foarte tare împotriva României, fără motiv, dar totuși, avem Spania care, în calitate de deținător al președinției Consiliului, împinge acest subiect. Așteptăm alegerile din Olanda, de zilele acestea."

  • Olanda se opune intrării Bulgariei în Schengen.
  • Consiliul JAI are loc pe 5 decembrie.

Cheia ca Austria să nu se mai opună aderării României la Schengen

Vineri, ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a spus că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Iar până acum, cel mai vocal opozant al aderării României la spațiul Schengen a fost cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Acesta își menține poziția, însă există totuși un aspect-cheie și aici, ca austriecii să rămână singuri, iar olandezii, care se opun aderării Bulgariei, să-i schimpe poziția. Iar în Olanda au loc alegeri pe 22 noiembrie. Cel mai longeviv prim-ministru din Olanda, Mark Rutte, se retrage după 13 ani de mandat.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Eu zic că își poate schimba poziția (n.r.: Karl Nehammer) dacă rămâne singur. Aici este cheia, să fie doar Austria și să nu mai fie Olanda, cu privire la Bulgaria. Și cred că atunci se poate avea o negociere cu privire la eventuali noi pași. Nu un lucru pe care mi-l doresc neapărat, dar îmi doresc ca acea negociere să aibă loc și îmi doresc foarte mult ca Olanda să nu mai obiecteze împotriva Bulgariei, pentru că sunt convins că, dacă rămâne Austria singură, nu mai are pe unde să mai scape."

Însă în tot acest parcurs, un rol însemnat îl are chiar președintele Klaus Iohannis. Numai că, în ultima vreme, acesta nu mai este văzut de specialiști, drept o persoană care să întreprindă acțiunile necesare, după cum spune Vlad Gheorghe.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: "După părerea mea, nu (n.r.: nu s-au întreprins suficiente acțiuni diplomatice în acest an ca România să poată schimba poziția Austriei). Și îl vedem pe principalul nostru reprezentant în Consiliu - o spun cu tristețe - că este în safari în acest moment, în loc să bată toate cancelariile europene. Și mi-e foarte teamă că, având ninsori în România în acest moment, o să se întoarcă Iohannis din safari și o să vrea să meargă la ski și tot nu o să meargă să discute cu cine trebuie și să pună presiunile de rigoare. Asta e principala noastră problemă, că nu suntem reprezentați, la nivel înalt, la nivel de politică externă, aici pierdem noi constant.

Este ultimul tren în acest an, pentru că 2024 e un an electoral, avem și alegeri europene și nu știm unde o să ne ducă. Acum avem alături de noi o Comisie și un Parlament European care au votat cu ultra majoritate atât intrarea în Schengen, cât și despăgubirile pentru țările care s-au opus. Nu știm dacă alegerile următoare ne aduc extremiști în Parlamentul European și acești extremiști întotdeauna se opun intrării noastre în Schengen."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE