Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grupul Socialiștilor Europeni: "Solicităm ca România și Bulgaria să fie admise imediat în spațiul Schengen". Reacția lui Ciolacu

Grupul Social-democraților din Europa a aprobat o rezoluție prin care sprijină aderarea imediată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Este o susținere fermă și o recomandare la fel de categorică.

PES solicită aprobarea României și Bulgariei în Schengen

Textul aprobat în rezoluția PES: "Mai multă Europă presupune, de asemenea, protejarea și consolidarea uneia dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene: Acordul Schengen. De aceea, solicităm ca România și Bulgaria să fie admise imediat în spațiul Schengen, deoarece ambele țări îndeplinesc toate criteriile.

PES sprijină, de asemenea, o modernizare rapidă a cererilor de viză Schengen pentru a aprofunda relațiile UE cu Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția și pentru a simplifica călătoriile pentru afaceri și turism.

Propuneri cheie: Finalizarea fără întârziere a includerii depline a României și Bulgariei în spațiul Schengen."

Ciolacu a mulțumit PES pentru sprijinul acordat intrării în Schengen

Reacția premierului Marcel Ciolacu nu s-a lăsat așteptată. Aflat în Spania, la concresul PES, acesta a dat o postare pe rețelele de socializare, în speranța că Austria nu își va mai menține opoziția la primirea României în Schengen.

"Familia social-democraţilor europeni a fost cea mai fermă şi puternică susţinătoare a României la nivel european. Mi-aş fi dorit ca toate celelalte familii politice să sprijine la fel România, însă, din păcate, actualul Guvern din Olanda şi cel de dreapta din Austria au blocat aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. Nu este prea târziu să îşi schimbe opinia şi voi face tot ce îmi va sta în putinţă pentru a-i convinge de dreptul României de a fi în zona de liberă circulaţie", a postat Ciolacu.

La Congresul PES din Spania, Ciolacu are programate întrevederi cu președintele acestei formațiuni, Stefan Lofven, cu președintele Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Iratxe Garcia și cu președintele SPD Germania, Lars Klingbeil.

Prim-ministrul României a dat o postare și pe X, fosta Twitter: "Salut @PES_PSE, pentru rrezoluția puternică a sprijinului pentru aderarea imediată a României la spațiul #Schengen. Acest lucru demonstrează că social-democrații europeni sunt cei care îi susțin cu adevărat pe români. Împreună îi putem uni pe europenii din Uniunea Europeană și să o facem mai puternică".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE