Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria, optimistă că Austria ar putea renunța la veto-ul privind aderarea la Schengen până la sfârșitul anului

Ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoyanov, a declarat, vineri că este posibil ca Austria să renunțe la veto-ul față de aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen până sfârșitul anului 2023. El consideră că acum Uniunea Europeană și Guvernul de la Sofia trebuie să convingă autoritățile austriece să respecte reglementările europene, transmite agenția bulgară BTA.

De la începutul anului 2023, polițiștii bulgari de frontieră au împiedicat aproape 165.000 de persoane să treacă fraudulos frontiera dintre Bulgaria și Turcia, a precizat Kalin Stoyanov.

Ministrul bulgar de Interne susține că a informat oficialii austrieci despre acest lucru, în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Viena, la începutul acestei săptămâni.

Stoyanov a catalogat afirmația făcută joi de premierul olandez Mark Rutte drept un un răspuns direct că Olanda este pregătită să ridice veto-ul asupra intrării Bulgariei în Schengen.

”Ei [Olanda] se vor referi la deciziile Comisiei Europene, dar știm cu toții că Executivul comunitar susține ferm intrarea noastră în Schengen până la sfârșitul acestui an", a comentat Stoyanov, potrivit sursei citate.

Austria și Țările de Jos au fost singurele state membre ale UE care s-au opus intrării Bulgariei și României în Spațiul Schengen în decembrie 2022.

La începutul acestei săptămâni, Austria și-a reiterat refuzul de a sprijini pentru moment o extindere a spațiului Schengen. Premierul olandez a declarat joi că poziția țării sale depinde de ceea ce are de spus Comisia Europeană cu privire la faptul că Bulgaria este pregătită să adere la Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE