Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a produce arme chimice. Avertismentul lansat de premierul britanic Rishi Sunak

Inteligența artificială ar putea fi utilizată pentru a produce mai ușor arme chimice și biologice, iar în cel mai pesimist scenariu, societatea ar putea pierde controlul asupra acestei tehnologii, a avertizat premierul britanic Rishi Sunak. Din acest motiv, Marea Britanie își propune să înființeze primul institut pentru reglementarea domeniului inteligenței artificiale, relatează Euronews.com.

Șeful Guvernului de la Londra a precizat că Marea Britanie va gestiona ”riscurile” generate de inteligența artificială, inclusiv posibilitatea ca noua tehnologie să fie folosită la fabricarea armelor biologice. Rishi Sunak a făcut aceste afirmații joi la Londra, când a anunțat că Regatul Unit va crea primul institut din lume pentru siguranța AI.

Premierul britanic a afirmat că va analiza ”toate riscurile - de la daunele provocate la nivelul societății, cum ar fi prejudecățile și dezinformarea, până la cele mai extreme riscuri”, iar rezultatele cercetării vor fi făcute publice la nivel mondial. De altfel, de când a preluat conducerea Cabinetului de la Londra, Sunak a vorbit în repetate rânduri despre importanța dezbaterii riscurilor dezvoltării inteligenței artificiale.

Premierul britanic a promis că Guvernul pe care-l conduce va investi 100 de milioane de lire sterline (114 milioane de euro) pentru ca inteligența artificială să fie utilizată în domeniul medical, precum tratarea cancerului și demenței.

Summit despre reglementarea AI, organizat în Marea Britanie

Marea Britanie își propune să devină un lider global în dezvoltarea acestei tehnologii, alături de Statele Unite, China și Uniunea Europeană.

Marea Britanie va găzdui summitul global privind siguranța inteligenței artificiale, în perioada 1 - 2 noiembrie, în sudul Angliei, la Bletchley Park, care a fost cândva baza de criptanaliză, unde în Doilea Război Mondial erau descifrate codurile secrete.

Aproximativ 100 de lideri, printre care vicepreședintele american Kamala Harris, experți în inteligență artificială și companii, se vor reuni pentru a discuta despre modul în care ar trebui reglementată inteligența artificială, impactul acesteia asupra securității cibernetice și alte amenințări, cum ar fi capacitatea de a dezvolta arme biologice și impactul acesteia asupra alegerilor.

"Dacă vom greși, inteligența artificială ar putea facilita construirea de arme chimice sau biologice. Dar cazuri extreme, există chiar riscul ca omenirea să piardă complet controlul asupra IA", a declarat Sunak.

Potrivit BBC, serviciile britanic de informații au lansat o serie de avertismente cu privire la amenințările pe care le-ar putea reprezenta inteligența artificială în următorii doi ani.

Autorii raportului guvernamental intitulat ”Riscurile pentru siguranță și securitate ale inteligenței artificiale generative până în 2025” susțin că AI ar putea fi folosită:

  • să îmbunătățească activitățile teroriștilor în materie de propagandă, radicalizare, recrutare, fluxuri de finanțare, dezvoltarea armelor și planificarea atacurilor.
  • să sporească frauda, furtul de identitate, ransomware, furtul de valută, colectarea de date, clonarea vocii
  • creșterea numărului de imagini de abuzuri sexuale asupra copiilor
  • planificarea și desfășurarea de atacuri cibernetice
  • erodarea încrederii în informații și utilizarea de "deepfakes" pentru a influența dezbaterile din societate
  • să colecte informații despre atacurile actorilor nestatali violenți, inclusiv arme chimice, biologice și radiologice.

În rândul experților, părerile sunt împărțite cu privire la amenințările reprezentate de inteligența artificială, iar temerile exprimate anterior privind alte tehnologii în curs de dezvoltare nu s-au concretizat în totalitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE