Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7:00 și 20:00, iar în weekend, de la 8:30 și 20:00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Parlamentul European va dezbate problemele fermierilor care au protestat în mai multe state UE

  • Parlamentul European va dezbate miercuri, în plenul său reunit la Strasbourg, problemele fermierilor care au protestat în mai multe state europene, a declarat luni, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Daniel Buda, potrivit Agerpres.
  • Solicitarea de a organiza dezbaterea a fost depusă de eurodeputatul PNL Daniel Buda, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a PE.
  • Dezbaterea PE privind problemele ridicate de fermieri nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluţii, întrucât nu există timpul necesar pentru negocierea unui text comun. Totuşi, spune eurodeputatul Daniel Buda, demersul este unul important.

Citește mai mult despre dezbaterea din Parlamentul European cu privire la problemele fermierilor.

Când pică Paștele în 2024. De ce nu coincid întotdeauna datele în calendarul ortodox și cel catolic

  • Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc după calendare diferite și rareori se întâmplă ca datele să coincidă (ultima oară s-a întâmplat în anul 2017). În 2024, Paștele ortodox pică pe 5 mai, iar cel catolic, cu peste o lună mai devreme, pe 31 martie.
  • În România, Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paște sunt zile libere în 2024. Pentru că ziua de 1 Mai (sărbătoare legală) va fi într-o miercuri, iar Vinerea Mare este pe 3 mai, bugetarii vor avea anul acesta și ziua de 2 mai 2024 liberă, pe care însă o vor recupera ulterior.
  • Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare - luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

Citește mai mult despre datele în care pică Paștele

Nemulțumiri și în Sănătate. Medicii de familie amenință că nu mai dau rețete compensate și consultă doar pe bani, de la 1 februarie

  • Pacienții ar putea rămâne fără rețete compensate de la 1 februarie. Medicii de familie amenință că vor renunța la contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
  • Dacă se va întâmpla asta, nu vor mai putea elibera nici bilete de trimitere pentru consultații decontate de stat, iar consultațiile la ei în cabinete ar putea fi contracost.
  • Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni, că valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie se stabileşte prin negociere cu CNAS, urmând ca eventualele diferenţe faţă de finalul anului trecut să fie acoperite la rectificarea bugetară.

Citește mai mult despre nemulțumirile medicilor de familie

Ligia Deca, despre programul Masă Sănătoasă: Ne aşteptăm la aproximativ 420.000 de beneficiari anul acesta

  • Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, în Prahova, că numărul beneficiarilor programului Masă Sănătoasă va fi anul acesta de circa 420.000, mai mult decât dublu faţă de anul trecut.
  • Potrivit ministrului, numărul beneficiarilor programului Masă sănătoasă va fi anul acesta mai mult decât dublu faţă de anul trecut.
  • "Este o creştere importantă de beneficiari. Dacă anul trecut am avut în jur de 180.000, anul acesta ne aşteptăm la aproximativ 420.000 de beneficiari, deci mai mult decât dublu, şi ne dorim să ajungem, în primă fază, la un milion de beneficiari şi apoi să putem generaliza acest program", a arătat ministrul.

Citește mai mult despre programul Masă Sănătoasă.

Israelienii anunţă că de la începutul războiului au eliminat peste 9000 de terorişti în Gaza

  • Armata israeliană a anunţat duminică bilanţul ofensivei împotriva Hamas din Fâşia Gaza: peste 9000 de terorişti eliminaţi din 7 octombrie anul trecut până în 9 ianuarie, transmite luni TPS.
  • În cadrul reacţiei la atacul terorist din 7 octombrie al Hamas pe teritoriul Israelului, forţele armate israeliene au ucis de asemenea peste 60 de comandanţi din Hamas - cinci de brigadă, 19 de batalion şi 50 de companie.
  • Înainte de asaltul prin surprindere în cursul căruia au fost ucişi circa 1200 de israelieni şi străini, Hamas avea circa 30.000 de luptători, arată datele armatei.

Citește mai mult despre teroriștii eliminați de israelieni

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE