Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

JO 2024: Canotorii români nu au unde să se antreneze în țară. Patru luni pe an fac pregătirea în Italia

  • Canotajul, sportul care, tradițional, aduce cele mai multe medalii României la competițiile internaționale, inclusiv la Jocurile Olimpice, nu găsește în țară condițiile necesare pentru antrenamente. Sportivii sunt nevoiți să se pregătească în Italia, mai mult de patru luni pe an, pentru că lacul Snagov nu mai e potrivit pentru antrenamente. Totuși, canotorii speră ca până la vară să fie primiți pe lacul Pantelimon. 
  • De decenii, locul obișnuit de pregătire a fost lacul Snagov. Aici însă au fost mereu probleme cu localnicii, care pun în pericol, cu bărcile lor cu motoare puternice, antrenamentele sportivilor.
  • Pentru a se putea antrena corespunzător, canotorii au nevoie de așa numitele culoare, marcate cu balize, pe care să poată vâsli în condiții de cursă și de siguranță. 

Citește mai multe despre subiect, aici.

Coboții, cei mai harnici roboți, în acțiune: fac tot felul de sarcini până noaptea târziu și nici nu cer mărire de salariu

  • Cei mai harnici roboți pot fi văzuți la lucru la un târg din Danemarca. Li se spune „coboți” și sunt construiți să-i ajute pe muncitorii din fabrici. Fie că ridică greutăți, înșurubează sau ambalează, coboții pot să muncească 24 de ore din 24, fără să ceară o mărire de salariu.
  • Coboții sunt proiectați să le ușureze munca oamenilor.
  • Cei mai noi coboți au fost prezentați la târgul din orașul danez Odense, locul în care s-a născut scriitorul Hans Christian Andersen.

Citește mai multe despre Coboți, cei mai harnici roboți.

SpaceX a pierdut Starship, cea mai mare și mai puternică navă spațială realizată vreodată. S-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă

  • Nici a treia încercare nu a fost una cu noroc pentru Elon Musk. Nava spațială Starship a companiei SpaceX s-a distrus la revenirea pe Pământ. Ea a pierdut contactul cu baza în etapele finale de testare, exact când a reintrat în atmosferă, iar specialiștii spun că probabil a ars sau s-a dezintegrat în acel moment și cred că a căzut în Oceanul Indian.
  • În ciuda pierderii navei spațiale, Elon Musk consideră că testele au fost reușite, în ansamblu.
  • După separare, nava spațială și-a continuat zborul spre est, a atins o altitudine de 160 de km și s-a apropiat de viteza orbitală, depășind încercările anterioare. Nava a atins apoi o altitudine de 233 de km în timp ce trecea pe deasupra Atlanticului și Africii de Sud.

Citește mai multe despre Starship.

Totul despre alegerile din Rusia 2024. Fără rival, Vladimir Putin are cale liberă să fie președinte cel puțin până în 2030

  • Rușii sunt chemați începând de mâine la secțiile de votare pentru a-și alege președintele. Atât analiștii politici, cât și sondajele de opinie, arată că exercițiul electoral va fi unul formal, iar actualul șef de stat Vladimir Putin își va păstra fotoliul de la Kremlin și controlul tot mai rigid asupra structurilor de stat și a clasei politice.
  • În premieră, în acest an, alegerile vor dura trei zile, din 15 până pe 17 martie, și se vor desfășura în condiții de război. Este pentru a opta oară de la destrămarea Uniunii Sovietice când rușii își vor alege președintele prin vot direct.    
  • Competiția, dezbaterile și, ceea ce numesc analiștii politici, spectacolul democratic al alegerilor, sunt absente în Rusia. Clasa politică a fost subordonată Kremlinului, iar opoziția anihilată. Ultimul lider semnificativ al opoziției, Alexei Navalnîi, considerat adversarul lui Putin, a murit subit într-o închisoare din cercul arctic al Siberiei, cu câteva săptămâni înainte de ziua alegerilor.

Citește mai multe despre alegerile din Rusia 2024.

Proiect: Camere de supraveghere în grădinițe. Sistemele de monitorizare ar putea fi montate, fără acordul părinților

  • Camere de supraveghere fără acordul părinților în toate grădinițele și creșele din România. Este propunerea mai multor parlamentari PSD, într-un proiect legislativ depus la Camera Deputaților. În momentul de față, legea nu permite o asemenea monitorizare în instituțiile de învățământ.
  • Asociațiile de părinții spun că ar fi de acord cu propunerea, însă nu în formula actuală a proiectului legislativ.
  • Toate grădinițele și creșele, atât de stat, cât și private, ar putea fi obligate să instaleze camera de supraveghere peste tot, cu excepția toaletelor. Nu va fi nevoie de acordul părinților, însă aceștia vor fi beneficiari direcți: vor avea dreptul să acceseze imaginile.

Citește mai multe despre subiect, aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE