Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

JO 2024: Canotorii români nu au unde să se antreneze în țară. Patru luni pe an fac pregătirea în Italia

Canotajul, sportul care, tradițional, aduce cele mai multe medalii României la competițiile internaționale, inclusiv la Jocurile Olimpice, nu găsește în țară condițiile necesare pentru antrenamente. Sportivii sunt nevoiți să se pregătească în Italia, mai mult de patru luni pe an, pentru că lacul Snagov nu mai e potrivit pentru antrenamente. Totuși, canotorii speră ca până la vară să fie primiți pe lacul Pantelimon. 

Lotul olimpic de canotaj se antrenează în Italia pentru Campionatul European și pentru Jocurile Olimpice 

De decenii, locul obișnuit de pregătire a fost lacul Snagov. Aici însă au fost mereu probleme cu localnicii, care pun în pericol, cu bărcile lor cu motoare puternice, antrenamentele sportivilor.

Pentru a se putea antrena corespunzător, canotorii au nevoie de așa numitele culoare, marcate cu balize, pe care să poată vâsli în condiții de cursă și de siguranță. 

Veronica Cochelea, canotoare: ”Snagov niciodată nu va mai avea culoare, e clar. Localnicii au pus stăpânire pe luciul apei.” 

Veronica Cochelea și Doina Ignat, legende ale canotajului românesc cu 12 medalii olimpice cucerite împreună, antrenează acum sportivii în Italia, unde folosirea ambarcațiunilor de agrement este interzisă.

Doina Ignat, canotoare: ”Ne-am luat gândul, nu vom mai avea culoare la snagov, nu ne vor lăsa niciodată. Dar o sa avem la Pantelimon.”

După ani și ani de încercări repetate de a convinge autoritățile să reglementeze un spațiu balizat pe lacul snagov, cei din lumea canotajului au abandonat definitiv ideea. Noua soluție a venit de la lacul Pantelimon, iar din vară, aici în spatele meu, se vor pregăti sportivii pe patru culoare.

Veronica Cochelea, canotoare: ”Facem acum o pistă foarte bună. Pantelimon care va concura cu orice pistă de afară.” 

Și antrenorul lotului olimpic, Antonio Colamonici așteaptă să țină primele antrenamente pe lacul Pantelimon.

Antonio Colamonici, antrenor lot olimpic canotaj: ”La Pantelimon se vor face culoarele. La Snagov e frumos dar din punct de vedere tehnic e desfășurat opt kilometri ca un fluviu, problema e că nu reușesc să-i urmăresc.”

Fostul campion olimpic Mihai Covaliu spune că anul acesta canotorii se vor putea antrena pe lacul Pantelimon.

Mihai Covaliu, canotor: ”A fost găsită altă variantă unde vom avea condiții, am făcut demersuri pentru lacul Pantelimon. E foarte dificil să te pregătești dacă nu ai liniște și un regim special care să nu permită accesul bărcilor cu motor, cum e aici în Italia. Așa vom avea la Pantelimon.”

Deocamdată lotul de canotaj se antrenează în Italia, la Piediluco. O echipă Euronews a stat câteva zile alături de sportivi, în cantonament.  Sâmbătă veți putea urmări un reportaj inedit despre cum trăiesc și cum muncesc sportivii români timp de peste patru luni departe de casă. La Euronews Special.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE