Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 8.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Sute de români aflați în Gaza au cerut sprijinul MAE pentru a fi evacuați. Oficial: Acest lucru nu a fost posibil din cauza situației de securitate

  • Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri că are în atenție situația a 350 de cetățeni români aflați în Fâșia Gaza.
  • Reprezentantul Ministerului de Externe a dat asigurări că a fost convocată o celulă de criză, în contextul conflictului dintre Israel și gruparea Hamas, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români.
  • De asemenea, echipele consulare ale reprezentanței diplomatice din Israel acordă sprijin pentru 50 de cetățeni români aflați în Israel care au cerut să fie repatriați.

Află mai multe detalii despre românii care au cerut sprijinul MAE pentru a fi evacuați din Gaza.

Jurnalist Reuters, ucis într-un schimb de focuri între Armata Israelului și militanții Hezbollah

  • Alți șase reporteri din alte redacții au fost răniți la granița dintre Liban și Israel.
  • Incidentul s-a produs în timpul unui schimb de focuri între Armata israeliană și membrii grupării Hezbollah din Liban.
  • Cel puțin 10 jurnaliști care relatau despre conflictul Israel-Gaza au murit, conform organizației neguvernamentale Committee to Protect Journalists.

Mai multe informații despre jurnalistul Reuters care a murit în conflictul din Israel.

Oamenii cu probleme mintale, nesupravegheați după externare în România

  • În ultimul deceniu, numărul persoanelor diagnosticate cu o problemă de sănătate mintală s-a dublat în România.
  • Cei care ajung într-un spital de psihiatrie primesc ajutor doar cât se află în incinta acestuia, odată ce trec de poarta unității medicale, nimeni nu-i mai monitorizează dacă își iau sau nu tratamentul.
  • Statisticile arată că jumătate dintre tulburările mintale se declanșează până la vârsta de 14 ani, în timp ce 75% dintre ele apar până la vârsta de 24 de ani.

Află mai multe detalii despre condițiile în care sunt tratați pacienții cu probleme mintale în România.

Putin avertizează Israelul privind declanșarea unui asalt terestru în Gaza. ”Va fi absolut inacceptabil”

  • Armata israeliană i-a somat vineri pe cei 1,1 milioane de palestinieni care trăiesc în Gaza City să plece în zone din sudul Fâșiei Gaza în următoarele 24 de ore, în condițiile în care a mobilizat unități de tancuri, drept represalii la atacurile violente lansate de gruparea militantă Hamas. 
  • Liderul de la Kremlin consideră că modalitatea prin care poate fi încheiat conflictul israelo-palestinian este crearea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală.
  • "Rusia este pregătită să se coordoneze cu toți partenerii într-un mod constructiv", a declarat Putin.

Citește mai multe despre avertismentul lui Vladimir Putin pentru Israel.

Hamas a postat un videoclip cu o simulare de atac cu câteva săptămâni înainte de a invada Israelul

  • Exercițiul cu focuri reale al grupării militante islamice, denumit operațiunea "Strong Pillar", a avut, de asemenea, militanți în veste antiglonț și uniforme de luptă care au efectuat numeroase exerciții.
  • Înregistrarea video postată pe rețelele de socializare de către Hamas la 12 septembrie, arată luptători care folosesc explozibili pentru a trece printr-o replică a porții de frontieră, intră cu camionete și apoi se deplasează clădire cu clădire printr-o reconstrucție la scară reală a unui oraș israelian.
  • Folosind imagini din satelit, AP a potrivit locația orașului simulat cu un petic de deșert din afara orașului palestinian Al-Mawasi, situat pe coasta sudică a Fâșiei Gaza.

Află mai multe informații despre cum a folosit gruparea Hamas exercițiile din simularea postată online în atacul de sâmbăta trecută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE