Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii cu probleme mintale, nesupravegheați după externare în România

În timp ce tot mai mulți români suferă de tulburări mintale, statul alocă o sumă infimă pentru acest domeniu - doar 2% din totalul banilor investiți în sănătate, potrivit INSP. În ultimul deceniu, numărul persoanelor diagnosticate cu o problemă de sănătate mintală s-a dublat în România. Sunt cazuri raportate.

În realitate, o parte dintre oameni aleg să sufere în tăcere, de teamă să nu fie stigmatizați. Cei care ajung într-un spital de psihiatrie primesc ajutor doar cât se află în incinta acestuia, odată ce trec de poarta unității medicale, nimeni nu-i mai monitorizează dacă își iau sau nu tratamentul.

Procedurile nu sunt explicate pacienților

Ilinca are 35 ani și este mama a două fete gemene. După naștere a suferit de depresie postnatală și a fost internată la spitalul de psihiatrie Obregia din Capitală, la insistențele familiei ei, care a cerut ajutorul medicilor.

Ilinca Iacob, pacient: ”La spital te dezbracă, îți dau un halat și-ți iau toate lucrurile de pe tine. E ca într-un film de groază, te întrebi dacă o să te mai întorci casă, că nici nu-ți explică nimic. Pe urmă, m-au închis într-un salon cu geamuri cu gratii și m-au închis cu cheia. A venit cineva și mi-a dat niște pastile. Deci, nu-ți spun ce-ți dau, ce-ți fac. Cu foarte mare dispreț se uitau medicii la mine. Te tratează ca și cum ai fi un gunoi.”

Eduard Moțoescu, director medical la Spitalul de Psihiatrie ”Obregia”: ”Ne străduim ca pacienții să fie tratați cât mai bine, cu medicație de ultimă generație, în condiții rezonabile de igienă, de alimentație, de timp liber.”

A doua zi Ilinca a ajuns într-un salon în care erau alți 5 pacienți cu diferite probleme mintale, printre ei, și oameni în stare gravă.

Ilinca Iacob, pacient: ”După o săptămână, le-am spus că nu mai pot să stau acolo pentru că nu pot să dorm de frică. Erau foarte dubioase comportamentele. Erau bipolari, schizofrenici. Nu era nimeni cu depresie.”

Pacienții, pe cont propriu după externare

Ultimul raport al Consiliului European ce vizează condițiile din spitalele de psihiatrie recomandă ca numărul maxim de pacienți internați într-un salon să nu fie mai mare de 4.

Eduard Moțoescu, director medical la Spitalul de Psihiatrie ”Obregia”: ”Avem rezerve cu două paturi, avem rezerve și cu mai multe paturi. Ne încadrăm în cerințele DSP-ului, cu suprafața per pacient, de 7mp. Spațiile pe care le avem la îndemână, sunt și saloane cu 12 paturi, dar nu sunt multe in fericire.”

După externare, pacienții sunt pe cont propriu. Nimeni nu-i monitorizează dacă își iau sau nu tratamentul. Drept urmare, după o perioadă, mulți ajung să fie reinternați, fie din proprie inițiativă, fie pentru că au comis o ilegalitate și au fost prinși de poliție.

Ilinca Iacob, pacient: ”Cu boli grave se duc, stau o săptămână, apoi pleacă afară. Nu pot să te țină mai mult de 2-3 săptămâni. Deci, oameni bolnavi psihic sunt pe stradă, pentru că ei nu au unde să-i țină. Trebuie cineva, o rudă, un prieten să te ajute, nu te ajută statul. Nu te nimeni.”

Eduard Moțoescu, director medical la Spitalul de Psihiatrie ”Obregia”: ”De cele mai multe ori, noi pierdem contactul cu pacienții. De multe ori, îi regăsim când se reinternează în spital, dar după externare noi nu știm ce se întâmplă cu pacienții. Din punctul meu de vedere, psihiatria comunitară are deficiențe la momentul acesta.”

Tinerii, cei mai afectați

În ultimii 10 ani, numărul persoanelor care suferă de o tulburare mintală s-a dublat, potrivit datelor INSP. Cei mai afectați sunt tinerii. Statisticile arată că jumătate dintre tulburările mintale se declanșează până la vârsta de 14 ani, în timp ce 75% dintre ele apar până la vârsta de 24 de ani.

Florina Rad, medic primar în psihiatrie pediatrică: ”Schimbarea aceasta frecventă a vieții de zi cu zi, am trecut prin pandemie, acum e din nou o perioadă critică la nivel global, pot fi factori de risc pentru anumite vulnerabilități și care nu au fost identificate la timp.”

Din cauza lacunelor din sistem, oameni bolnavi psihic ajung pe stradă. Acum 6 ani, o femeie cu probleme psihice a împins o fată pe șine la stația de metrou Dristor 1, fata murind lovită de tren.

Un alt caz grav a avut loc în octombrie 2012, când o mamă de 45 de ani, fostă grefieră din Oradea, şi-a aruncat din taxi fetiţa de un an şi jumătate pe Podul Grant din Capitală. Din fericire, copilul a supraviețuit. Ulterior, medicii au stabilit că femeia nu avea discernământ în momentul comiterii faptei, drept urmare, femeia a scăpat de închisoare și a fost internată la spitalul de psihiatrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE