Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China: Primul vaccin COVID din lume care poate fi inhalat

Compania chineză CanSino Biologics Inc a anunțat duminică că versiunea sa a vaccinului împotriva coronavirusului, care poate fi inhalată, a fost aprobată de autoritatea de reglementare a medicamentelor din țară. Această versiunea va fi utilizată doar în cazurile de urgență, ca rapel, relatează Euronews.com.

Vaccinul, numit Convidecia Air, folosește aceeași tehnologie de vector adenovirus ca și versiunea injectabilă. Cu toate acestea, oferă o opțiune care nu implică ace și ar putea convinge mai mulți oameni să se imunizeze, pe măsură ce noile versiuni ale virusului continuă să se răspândească.

Vaccinul, care poate fi autoadministrat, transformă forma lichidă a vaccinului într-un aerosol cu ajutorul unui nebulizator, astfel încât acesta să poată fi inhalat prin gură.

Vaccinul fără ace „poate induce în mod eficient o protecție imunitară cuprinzătoare ca răspuns la SARS-CoV-2 după doar o singură respirație,” a declarat CanSino într-un comunicat.

Doza convenabilă

CanSino spune că această versiunea a vaccinului este convenabilă deoarece necesită doar o cincime din doza versiunii intramusculare și poate fi transportată și depozitată între 2°C și 8°C - spre deosebire de unele vaccinuri injectabile, care necesită temperaturi foarte scăzute.

Aproximativ o duzină de vaccinuri care pot fi inhalate, împotriva coronavirusului, sunt în prezent în cercetare și dezvoltare. AstraZeneca, împreună cu Universitatea din Oxford, se numără printre companiile farmaceutice care explorează această cale.

Compania a spus că nu este sigură când vaccinul său va putea intra pe piață, deoarece sunt necesare aprobări administrative suplimentare, în timp ce vânzările vor depinde de situația COVID-19 din țară și din străinătate, precum și de rata de vaccinare a Chinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE