Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cheltuielile militare ale Europei cresc vertiginos, pe fondul războiul din Ucraina

Cheltuielile militare ale lumii au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, potrivit noilor date furnizate de o organizație internațională de monitorizare, iar țările europene și-au majorat bugetele mai repede decât oricând de la prăbușirea Uniunii Sovietice, potrivit Euronews.com.

Țara europeană care a cheltuit cei mai mulți bani pentru forța militară în 2022

Potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI), răspunsul rapid al Europei la invazia Rusiei în Ucraina a contribuit la creșterea cheltuielilor militare totale la nivel mondial la un nivel anual record de 2240 de miliarde de dolari.

Statele din Europa Centrală și de Vest au cheltuit anul trecut aproximativ 345 de miliarde de dolari pentru forțele lor militare, potrivit raportului anual al SIPRI privind tendințele în materie de cheltuieli militare mondiale, publicat luni.

Cel mai mulți bani au fost cheltuiți de Marea Britanie, care a alocat 68,5 miliarde de dolari pentru bugetul său militar - deși doar 3,1 miliarde de dolari au fost destinați ajutorului militar financiar pentru Ucraina.

Însă unele dintre cele mai mari creșteri bugetare din Europa au fost observate în țările cele mai expuse geografic la Rusia. Finlanda și Suedia, viitoare membre NATO, și-au majorat dramatic cheltuielile cu 36% și, respectiv, 12%.

După cum a remarcat Lorenzo Scarazzotto, cercetător la SIPRI, cifrele din 2022 vin după mai mulți ani în care comportamentul Rusiei față de Ucraina a dus la creșterea bugetelor militare europene.

"În timp ce invazia la scară largă a Ucrainei din februarie 2022 a afectat cu siguranță deciziile privind cheltuielile militare în 2022", a spus el, "îngrijorările legate de agresiunea rusă s-au acumulat de mult mai mult timp".

Cheltuielile NATO anul trecut

Cu toate acestea, imaginea de ansamblu la nivelul NATO este mai puțin dramatică decât ar putea indica aceste cifre. Cheltuielile militare colective ale alianței în 2022 au fost de 1232 miliarde de dolari, cu doar 0,9% mai mari decât în 2021. Mai mulți membri cheie ai NATO continuă să nu reușească să respecte cerința organizației ca guvernele să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare.

Cea mai evidentă deficiență se înregistrează în Germania, care alocă în continuare doar 1,4% din produsul său anual pentru cheltuieli militare - o creștere de 2,3% de la an la an. Cifra a crescut cu doar 0,2 puncte în ultimul deceniu.

Acest lucru se întâmplă în ciuda promisiunii cancelarului Olaf Scholz din februarie 2022 de a transforma poziția militară a țării sale. Într-un discurs ținut în Bundestag, el a declarat că "Odată cu invazia Ucrainei, am intrat într-o nouă eră" - dar, potrivit unui raport al unui parlamentar cheie din martie anul acesta, "nici măcar un euro" din fondul de asistență pentru Ucraina, în valoare de 100 de miliarde de euro al dlui Scholz, nu a fost cheltuit.

Între timp, Rusia și-a majorat cheltuielile cu 9,2% de la an la an, ceea ce a dus bugetul său militar la o valoare estimată de 86,4 miliarde de dolari sau 4,1% din PIB.

Cu toate acestea, Ucraina, a cărei economie și-a majorat cheltuielile militare cu un procent uriaș de 640%, ajungând la un total de 44 miliarde de dolari. Cifra înseamnă că în prezent cheltuiește aproximativ 34% din PIB pentru forțele sale militare, un nivel care nu este sustenabil pentru o țară a cărei infrastructură și economie sunt devastate de război.

SUA, cel mai mare procent din întreaga lume

Dintre ceilalți 40 de țări care au cheltuit cel mai mult în indexul SIPRI, următoarea cea mai mare proporție din PIB a fost cheltuită de Arabia Saudită, cu doar 7,4%. În afară de valul european, principalul factor care determină creșterea cifrei globale a cheltuielilor militare este tensiunea continuă din Asia de Est.

China, care, conform celor mai recente date, rămâne al doilea cel mai mare cheltuitor militar din lume după SUA, a fost în ultima vreme din ce în ce mai agresivă față de Taiwan, menținând presiunea asupra vecinilor săi pentru a-și consolida propriile apărări. Japonia, în special, continuă o consolidare militară dramatică începută sub conducerea fostului prim-ministru Shinzo Abe, crescând cheltuielile cu 5,9% de la an la an.

Cu toate acestea, cel mai mare cheltuitor din lume rămâne SUA, care a cheltuit anul trecut 39% din totalul mondial; China a fost responsabilă pentru 13% din cifra totală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE