Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plan: Țările UE vor să își majoreze cheltuielile pentru apărare cu 70 de miliarde de euro, până în 2025

Potrivit șefului politicii externe a UE, țările membre plănuiesc să își majoreze cheltuielile pentru apărare cu 70 de miliarde de euro până în 2025 pentru a umple lacunele existente în materie de capacități.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării din blocul comunitar, Josep Borrell a declarat, de asemenea, că se fac presiuni pentru a achiziționa arme în comun în întreaga UE, similar modelului utilizat pentru obținerea de vaccinuri în timpul pandemiei.

„Important este să mergem împreună, pentru a evita divizarea pieței, pentru a evita concurența. Trebuie să evităm ceea ce s-a întâmplat cu vaccinurile. Toată lumea împreună, împreună, face un preț mai bun, o calitate mai bună și un timp mai bun,” a declarat Borrell marți reporterilor.

Dezbinarea unei piețe fragmentate

Unii analiști susțin că o goană după noi arme, fără un set de reguli, riscă să facă și mai dezbinată o piață extrem de fragmentată. De asemenea, ei spun că țările UE care au furnizat arme Ucrainei constată acum lacune în anumite domenii ale stocurilor lor de arme, inclusiv muniții, grenade de artilerie și anumite tipuri de rachete.

Pieter Wezeman, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, a declarat pentru Euronews că tocmai în aceste domenii se va pune accentul.

Când vine vorba de tipuri de echipamente cu adevărat standard, cum ar fi muniția, unde sunt implicate sume, sumele financiare implicate nu sunt neapărat atât de mari. Cred că este destul de rezonabil să ne așteptăm ca o astfel de cooperare să aibă loc și, din nou, în cadrul NATO, am văzut exemple foarte bune în acest sens. Dar când vorbim despre proiecte mai mari, când vorbim despre, să spunem, achiziția de avioane de luptă, nave, tancuri, există o istorie lungă de încercări de a opera în cadrul UE sau în cadrul NATO, și destul de des au eșuat,” a spus Wezeman.

Wezeman a adăugat că există, de asemenea, îngrijorarea că acest proces poate dura foarte mult timp - chiar ani, dacă nu chiar decenii - pentru a ajunge la un acord cu privire la ce să achiziționăm, cine va face achiziția și cine va avea rolul principal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE