Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE va înăspri normele privind comerțul cu arme de foc pentru a pune capăt traficului de arme

Comisia Europeană a solicitat joi o modificare a normelor privind importul, exportul și tranzitul de arme de foc de uz civil pentru a reduce traficul și pentru a ține o evidență mai bună a numărului de astfel de arme în blocul comunitar.

Sistem electronic de acordare a licențelor UE

Potrivit estimărilor Comisiei, aproximativ 35 de milioane de arme de foc ilicite se află în mâinile civililor din UE, ceea ce reprezintă 56% din totalul estimat al armelor de foc. Aproximativ 630.000 dintre aceste arme de foc sunt înregistrate ca fiind furate sau pierdute în Sistemul de Informații Schengen.

„Traficul de arme de foc alimentează criminalitatea organizată în UE și generează instabilitate politică în vecinătatea UE. Odată cu dezvoltarea livrării rapide a coletelor și a noilor tehnologii, traficul de arme de foc ia noi forme pentru a scăpa de controale. Reforma pe care o propunem va elimina lacunele din normele existente, care sunt adesea eludate, ceea ce duce la contrabandă și deturnarea armelor de foc în UE”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, într-un comunicat.

În conformitate cu noile norme, producătorii, comercianții și utilizatorii nu vor mai trebui să plătească o taxă pentru a obține o autorizație de import sau de export pentru armele de foc de uz civil, componentele esențiale ale acestora, muniția și armele de alarmă și de semnalizare.

Între timp, va fi creat un nou sistem electronic de acordare a licențelor UE pentru producătorii și comercianții de arme de foc care să solicite autorizații de import și de export, pentru a înlocui sistemele pe suport de hârtie pe care le au fiecare dintre cele 27 de țări ale UE.

De asemenea, Comisia Europeană are în vedere standarde tehnice mai stricte pentru armele de alarmă și de semnalizare - care trag doar cu muniție albă, cu gaze lacrimogene sau cu muniție iritantă - pentru a se asigura că acestea nu pot fi transformate în arme de foc letale, precum și un certificat de utilizator final pentru armele de foc mai periculoase, care să ateste că cumpărătorul este destinatarul final al bunurilor și că nu intenționează să le transfere altcuiva. Acest lucru ar trebui să reducă riscul ca astfel de arme să ajungă pe piața neagră. 

Între timp, procedurile de import și export pentru vânători, trăgători sportivi și expozanți vor fi simplificate, a precizat Comisia.

Arme ilicite în UE

O altă propunere vizează efectuarea unor controale stricte privind refuzurile de acordare a autorizațiilor de import și de export, iar informațiile să fie împărtășite cu alte state membre pentru a împiedica persoanele să-și încerce norocul în altă țară.

„Infractorii schimbă în mod constant modul în care introduc ilegal arme letale în Uniunea Europeană. Trebuie să fim cu un pas înaintea lor. Securitatea internă a UE pentru a reduce utilizarea ilegală și traficul de arme de foc trebuie să se bazeze pe o bună cooperare în materie de aplicare a legii, pe informații bune și pe proceduri transparente”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

„Această propunere face acest lucru”, a adăugat ea, îndemnând deputații europeni și țările membre ale UE să adopte rapid noile reguli.

Întrebată despre riscul ca armele ilicite să intre în UE din Ucraina, Johansson a spus că „acest lucru nu s-a întâmplat încă, trebuie să spun, dar, desigur, trebuie să ne pregătim pentru asta”.

„Am încredere în armata ucraineană, ei chiar folosesc armele în mod corect, dar știm, de asemenea, că războiul este un dezastru pentru oameni, dar este o oportunitate pentru infractori și trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a adăugat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE