Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul implementează arme robotizate, dotate cu inteligență artificială, care pot urmări țintele

Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Israel și Palestina în Cisiordania ocupată, armata israeliană a introdus recent arme robotizate dotate cu inteligență artificială. Turelele cu tunuri gemene sunt instalate în vârful unui turn de pază care domină tabăra de refugiați al-Aroub din Cisiordania, relatează Euronews Next.

Protejarea soldaților și a civililor

Sub turnul de arme cu urmărire a țintelor locuiește Kamal Abu Hishesh, în vârstă de 19 ani.

„Se trage de la sine, fără nicio dificultate din partea soldatului. Când el (un soldat israelian n.red.) vede un băiețel, apasă un buton sau ceva de genul acesta și trage de la sine”, a declarat rezidentul din tabăra al-Aroub.

„De asemenea, este foarte rapid, chiar mai rapid decât soldații... Bombele cu gaze lacrimogene pe care le lansează pot ajunge până la capătul taberei și până acolo sus. Am văzut asta de mai multe ori și am înregistrări video”, a adăugat el.

Compania din spatele armei, Smart Shooter, spune că scopul armelor autonome este de a proteja mai bine soldații și civilii prin creșterea preciziei de a lovi ținta potrivită.

„De obicei, teroristul se va afla în interiorul unui mediu civil cu mulți oameni pe care nu vrem să îi rănim. Noi îi permitem soldatului să se uite prin sistemul său de control al focului, pentru a se asigura că ținta pe care vrea să o atingă este cea legitimă”, a declarat Michal Mor, directorul executiv al Smart shooter.

Dezumanizarea digitală

„Odată ce se fixează pe țintă, sistemul se va asigura că glonțul va fi eliberat atunci când va apăsa pe trăgaci, doar asupra țintei legitime și niciunul dintre trecători nu poate fi lovit de armă,” a adăugat Michal Mor.

Într-o declarație, armata israeliană a precizat că armele autonome sunt reglementate ca orice altă armă din arsenalul lor și nu vor folosi gloanțe reale; ele pot trage doar gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțe cu vârf de burete.

Activiștii pentru drepturile omului ridică voci îngrijorate cu privire la „dezumanizarea digitală a sistemelor de arme” și acuză Israelul că a creat „un butoi cu pulbere pentru drepturile omului”.

„În cele din urmă, când combini o tehnologie care invariabil elimină într-o anumită măsură tipul de judecată umană necesară pentru a face poliție, în conformitate cu dreptul internațional, o situație complexă”, a declarat Omar Shakir, directorul pentru Israel și Palestina al Human Rights Watch.

Armele robotizate sunt din ce în ce mai des folosite în întreaga lume, dronele fiind utilizate pe scară largă din Ucraina până în Etiopia, iar armele teleghidate au fost folosite de SUA în Irak, de Coreea de Sud de-a lungul graniței cu Coreea de Nord și de rebelii sirieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE