Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China intenţionează să-şi majoreze cheltuielile militare cu 7,2% în acest an, potrivit unui proiect de buget prezentat la începutul sesiunii din 2023 a Congresului Naţional al Poporului, care se desfăşoară la Beijing, transmite duminică dpa, citată de Agerpres.

Provocări de securitate

În faţa a aproape 3.000 de delegaţi în Marea Sală a Poporului, premierul în exerciţiu Li Keqiang a cerut extinderea forţelor armate ale ţării, care ar trebui "să-şi sporească pregătirea de luptă şi să-şi intensifice capacităţile militare pentru a-şi îndeplini sarcinile care le-au fost stabilite de către Partid şi popor".

Un oficial chinez justificase anterior creşterea prin existenţa unor "provocări complexe de securitate" şi a unor "responsabilităţi (pe care le are China) în calitate de mare putere".  

China a cheltuit 1,7% din PIB pentru armata sa în 2021, potrivit Băncii Mondiale, în timp ce SUA, cu obligațiile sale masive în străinătate, a cheltuit un procent relativ ridicat de 3,5%.

În timp ce guvernul afirmă că cea mai mare parte a creșterii cheltuielilor va fi destinată îmbunătățirii bunăstării trupelor, armata și-a extins foarte mult prezența peste hotare în ultimii ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE