Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni între SUA și China, în urma scandalului baloanelor zburătoare de spionaj. Beijingul a anunțat că va aplica sancțiuni unor companii americane

Publicat de: Euronews

Cresc tensiunile dintre Statele Unite și China după scandalul baloanelor zburătoare de spionaj. Beijingul a anunțat că va aplica sancțiuni unor companii americane, ca răspuns la acțiunile Washingtonului.

Reacția Chinei vine ca răspuns după ce, săptămâna trecută, Departamentul de Comerț al Statelor Unite a inclus în lista de sancțiuni șase companii chineze, care ar avea legătură cu programul baloanelor de recunoaștere al armatei chineze.

Beijingul a acuzat SUA de „escaladarea situației”

Beijingul a acuzat SUA de „escaladarea situației”. La începutul lunii februarie, armata americană a doborât un balon ce a traversat teritoriul țării. Autoritățile de la Washington au spus atunci că aparatul de zbor era unul spion și aparținea Chinei. Pe de altă parte, autoritățile chineze insistă că este vorba doar de un aparat meteorologic și acuză SUA de încălcarea legilor internaționale în domeniu. După acest incident, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și-a anulat vizita în China, iar mai mulți analiști sunt de de părere că cele două puteri au intrat într-o perioadă lungă de confruntări diplomatice.

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: „SUA au insistat pe utilizarea forței, au reacționat în mod exagerat și au escaladat situația și au folosit-o ca pretext pentru a sancționa în mod ilegal întreprinderi și instituții chineze. China se opune cu fermitate și va lua contramăsuri, în conformitate cu legea, împotriva entităților americane relevante, care subminează suveranitatea și securitatea Chinei. China își va proteja cu hotărâre suveranitatea, drepturile și interesele legitime.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE