Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi tensiuni între China și SUA. Beijingul denunță vizita unor oficiali ai SUA în Taiwan

Noi tensiuni între China și SUA, după ce președintele Taiwanului s-a întâlnit cu membrii unei noi delegații a Congresului american. Beijingul anunță că va lansa mai multe exerciții militare și acuză Washingtonul că încalcă principiul Chinei unice, în care se prezintă politica de reintegrare a Taiwanului.

Delegația Congresului SUA condusă de senatorul democrat Ed Markey a vizitat Parlamentul din Taiwan. Grupul bipartizan s-a întâlnit cu înalți reprezentanți ai guvernului și ai mediului privat. Vizita alimentează tensiunile cu regimul chinez. Chih-Cheng, un deputat al Partidului Democrat Progresist aflat la putere la Taipei, a declarat că Beijingul nu poate împiedica politicienii din nicio țară să viziteze Taiwanul. Răspunsul Chinei nu a întârziat să apară: Beijingul a vorbit despre o „încălcare gravă” a practicilor de către Washington.

„China va lua măsuri hotărâte și eficiente pentru a-și proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială. Câțiva politicieni americani sunt de acord cu forțele separatiste din Taiwan și încearcă să conteste principiul Chinei unice. Acest lucru le depășește abilitățile și este sortit eșecului”, spune Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China a anunțat și noi exerciții militare în jurul Taiwanului. După vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, acum mai puțin de două săptămâni, Beijingul a răspuns cu șapte zile de exerciții militare ample în jurul insulei, în care a folosit forțele aeriene, marina, dar și unități speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE