Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chatbot-ul ChatGPT revine în Italia, după ce a îndeplinit cererile organismului de supraveghere

Producătorul ChatGPT a declarat vineri că foftware-ul de chat cu inteligență artificială este din nou disponibil în Italia, după ce compania a satisfăcut cererile autorităților de reglementare, care l-au blocat temporar din cauza preocupărilor legate de confidențialitate.

Dezvoltarea sistemelor care folosesc inteligența artificială

OpenAI a declarat că a îndeplinit o serie de condiții pe care autoritatea italiană pentru protecția datelor dorea să fie îndeplinite până la data limită de 30 aprilie pentru a obține ridicarea interdicției asupra software-ului de inteligență artificială.

Sistemele de inteligență artificială generativă precum ChatGPT, care utilizează vaste bazine de date online, cum ar fi texte digitale, postările de pe bloguri și alte medii, pentru a genera text, imagini și alte conținuturi care imită munca umană, au devenit populare în lumea tehnologiei și nu numai.

Însă dezvoltarea lor rapidă a stârnit temeri în rândul oficialilor și chiar al liderilor din domeniul tehnologiei cu privire la posibilele riscuri etice și societale, iar negociatorii Uniunii Europene se străduiesc să actualizeze proiectele de reglementări privind inteligența artificială, care au fost elaborate de ani de zile.

Confidențialitatea datelor

Luna trecută, organismul de supraveghere italian, cunoscut sub numele de Garante, a ordonat OpenAI să oprească temporar prelucrarea informațiilor personale ale utilizatorilor italieni în timp ce investiga o posibilă încălcare a securității datelor. Autoritatea a declarat că nu dorește să împiedice dezvoltarea inteligenței artificiale, dar a subliniat importanța respectării normelor stricte ale UE privind confidențialitatea datelor.

Printre măsurile luate se numără adăugarea de informații pe site-ul său web despre modul în care colectează și utilizează datele care antrenează algoritmii care alimentează ChatGPT, punerea la dispoziția utilizatorilor din UE a unui nou formular pentru a se opune utilizării datelor lor pentru antrenamente și adăugarea unui instrument de verificare a vârstei utilizatorilor în momentul înscrierii.

Alte autorități de reglementare analizează acum mai îndeaproape astfel de sisteme de inteligență artificială, iar autoritatea de reglementare a confidențialității datelor din Franța și comisarul pentru protecția vieții private din Canada investighează după ce au primit plângeri cu privire la ChatGPT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE