Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cererea pentru pastilele de iodură de potasiu a crescut

Românii au început să ia de la farmacie pastilele de iodură de potasiu. Dacă în luna iunie nu era nicio persoană interesată de pastilele de iod, luna trecută în câteva județe s-au distribuit la cerere 30 de mii de comprimate.

Din datele pe care le-am primit în exclusivitate de la câteva dintre Direcțiile de Sănătate Publică din marile județe, putem spune că în august a existat o creștere bruscă a numărului de persoane care au mers la farmacie să își ia aceste pastile.

Cererea a crescut

În luna iunie nu a existat nici măcar o singură persoană care să le achizitioneze. În iulie numărul a crescut treptat, dar diferă foarte mult de la județ la județ.

În Ilfov s-au distribuit 49 de comprimate, iar în Argeș 370. În luna august însă, în județul Cluj s-au distribuit peste 30 de mii de comprimate de iodura de potasiu. În județele Argeș, Dolj și Brașov s-au distribuit între 10 și 17 mii de comprimate. Iar în Ilfov, Sibiu și Călărași între 1500 și 7000 de comprimate.

Mesajul ministrului Sănătății

Motivul pentru care a crescut cererea ar putea fi îndemnul ministrului Sănătății din urmă cu aproximativ o lună și jumatate, când a cerut cetățenilor să meargă de urgență la medicul de familie pentru a elibera rețetele. La acel moment, declarațiile lui Alexandru Rafila au stârnit revoltă în randul medicilor de familie și farmaciștilor pentru că anunțul nu a fost suficient de bine explicat.

Persoanele cu vârsta de până în 40 de ani trebuie să preia pastile de iodură de potasiu, însă le înghit numai în cazul unui accident nuclear.

Pastilele de iod se distribuie gratuit în 2500 de farmacii din țară, numai cu rețetă de la medicul de familie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE